Lönelöfte fick ST att skriva på
Efter veckor av medling är STs avtal på myndighetsområdet klart. In i det sista rådde oenighet om lönenivåerna. Men med en garanterad löneutveckling på 10,2 procent under tre år anser ST att principen om följsamhet med övriga arbetsmarknaden är uppnådd.
–Vi hade ett tydligt och klart uppdrag från våra medlemmar och nu har vi fått igenom våra viktigaste principer, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Hon är nöjd med att följsamhet med privata sektorn har slagits fast, att inflytandet över lönebildningen är reglerat och att avtalet inte är sifferlöst utan innehåller garanterade löneökningar.
Budgeten gav bekymmer
Det som framför allt krånglade till årets avtalsrörelse var statsbudgetens historiskt låga uppräkning av myndighetsanslagen 2007 och 2008.
Arbetsgivarverkets ingång var att lönenivåerna måste hållas nere för att undvika massuppsägningar. Dessutom ville arbetsgivarna inte ha några siffergarantier i det centrala avtalet.
Offentliganställdas Förhandlingsråd, där ST ingår, krävde att få samma löneutveckling som andra grupper på arbetsmarknaden.
Kompromissen blev att facken fick sina begärda 10,2 procent, men att avtalet är något »baktungt« – den garanterade löneutvecklingen är lägre vid det första revisionstillfället.
–Det är den anpassning vi gått med på, säger Annette Carnhede.
Inflytande över lönebildningen
Möjligheterna till fackligt inflytande över lönebildningen var den andra frågan medlarna fick ta itu med. Arbetsgivarverket ville till en början inte alls diskutera inflytandefrågorna, enligt ST.
–Det händer alltför ofta att de lokala arbetsgivarna vägrar att försöka komma överens med facket om motiven för lön och löneskillnader. Genom att på det sättet spela »död hund« blir det brister i lönesättningen och det fackliga inflytandet minimeras, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.
En uppmaning från medlarna om fortsatta förhandlingar har resulterat i att lokala facket och arbetsgivaren nu ska få möjlighet att vända sig till de centrala parterna om de inte kommer överens om lönebildningen.
Den tredje frågan som togs till medling rörde arbetstiderna för högskolelärare. Förhandlingarna fortsätter till 1 oktober 2009.
Parterna var redan innan förhandlingarna strandade i slutet av oktober överens om ändringar i trygghetsavtalet och pensionsavtalet:
- Den tid man kan få hjälp via trygghetsavtalet begränsas till sju år. Fler tidsbegränsat anställda omfattas av avtalet.
- Arbetsgivarna ökar sina insättningar till tjänstepensioner från 2,3 procent till 2,5 procent, vilket ger högre pensioner.
- De som blir sjukpensionärer från och med årsskiftet får lägre ersättning. Sjukpensionerna minskar från cirka 80 procent av lönen till cirka 75 procent. Förändringen påverkar inte dem som redan har sjukpension.
Avtalet slår också fast att kvinnor och män ska ha lika möjligheter till kompetens- och karriärutveckling och att de lokala parterna ska se till att det inte finns osakliga löneskillnader.
AVTALET i KORTHET:
- Avtalet gäller från 1 oktober 2007 till 30 september 2010. Den första lönerevisionen sker 1 januari 2008. Som kompensation för det sista kvartalet i år utgår ett engångsbelopp till alla medlemmar på 3 600 kronor. Det ska betalas ut så snart som möjligt, även till heltidsanställda som är sjuklediga eller föräldralediga.
- Liksom i förra avtalet kan parterna välja mellan traditionella kollektivavtalsförhandlingar eller lönesättande samtal mellan chef och medarbetare.
- Den garanterade löneutvecklingen som finns inskriven i avtalet är en lägsta nivå som faller ut om parterna inte kan komma överens.
- 1 januari 2008 är utrymmet 2,4 procent, dock lägst 590 kronor per anställd.
- 1 oktober 2008 är det 2,9 procent, dock lägst 730 kronor per anställd.
- 1 januari 2010 är det 3,4 procent, dock lägst 850 kronor per anställd.
- Vid det tredje revisionstillfället finns en kontrollstation. Det sammanlagda utfallet vid de tre lönerevisionerna ska vara minst 10,2 procent.
- Dessutom finns en individgaranti på 1 050 kronor under avtalsperioden.
- Ovanstående gäller under förutsättning att inte de lokala parterna kommer överens om annat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.