ST har strandat förhandlingarna
Förhandlingarna om ett nytt löneavtal för 100 000 statstjänstemän har strandat. Arbetsgivarverkets lönebud på 8,4 procent, är långt under uppgörelserna på övriga arbetsmarknaden.
STs förbundsstyrelse och ett enigt avtalsråd beslöt under fredagen att stranda förhandlingarna med Arbetsgivarverket.
Arbetsgivarnas bud innebär en löneökning på 8,4 procent under en treårsperiod. Enligt förslaget ska de nya lönerna börja gälla från 1 januari 2008 i stället för från den 1 oktober 2007 då det gamla avtalet löpte ut.
– Det skulle innebära att vi avstår från löneökningar under tre månader, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.
Budet innehåller också en lägstalön i kronor, men det är en konstruktion som ST säger nej till.
Den andra orsaken till att ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, strandat förhandlingarna är att man inte fått någon respons på ett krav på fackligt inflytande över lönebildningen.
OFRs yrkande innebär att de lokala parterna ska enas om principerna för lönesättningen innan löneförhandlingarna startar. Kan man inte komma överens ska frågan kunna hänskjutas till de centrala parterna.
Om lönerna avgörs i samtal mellan chef och medarbetare vill OFR att det ska göras en avstämning av om lönekriterierna är uppfyllda innan de nya lönerna fastställs.
– Arbetsgivarverket ville inte ens diskutera frågan, säger Johan Tengblad.
Parterna är inte heller överens om arbetstiderna för högskolelärare. Arbetsgivarverket vill ändra nuvarande ordning för hur mycket tid som ska läggas på undervisning respektive forskning.
Johan Tengblad säger att han är förvånad över att facket måste gå till medling.
– Vi måste fråga oss om Arbetsgivarverket är ute efter ett systemskifte. Hittills har vi i grunden varit överens om att löneutvecklingen i staten ska följa utvecklingen på övriga arbetsmarknaden. Dessutom är signalerna i den här avtalsrörelsen att myndighetscheferna vill minska det fackliga inflytandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.