Lönerna fortsatt stötesten

AVTAL2007-11-19

I dagarna väntas ett medlarbud till OFR, där ST ingår, och Arbetsgivarverket. Men parterna står fortfarande långt ifrån varandra i lönefrågan.

Sedan OFR strandade förhandlingarna för tre veckor sedan har en medlartrio, med Medlingsinstitutets tidigare generaldirektör Anders Lindström i spetsen, försökt hitta en lösning som båda parter kan acceptera.

Medlingen har kommit en bit på väg: parterna har kommit överens om hur det fackliga inflytandet över lönebildningen ska se ut. Och i och med att Saco-s tecknat avtal om arbetstiderna för vissa högskolelärare så är även den frågan löst.

Men i lönefrågan har medlarnas sonderingar ännu inte gett något resultat.

ST och OFR har förklarat att man inte nöjer sig med en bottenplatta som understiger 10,2 procent under tre år.

Arbetsgivarna erbjöd, innan medlingen inleddes, ett påslag på 8,4 procent som tillsammans med ett krontalspåslag för vissa grupper skulle ge drygt 9 procent enligt de beräkningar som gjorts av OFR.

Om medlarna lägger ett bud som inte kan accepteras av OFR och Arbetsgivarverket är nästa steg att facken varslar om stridsåtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA