Sju förtroendevalda om avtalet
ST Press var på avtalsrådet och frågade sju förtroendevalda från lika många avdelningar vad de tycker om det nya avtalet.
Peter Lennartsson, avdelningsordförande inom flygledning:
– Vi är djupt oroade utifrån våra förutsättningar. 2010 finns vi förmodligen inte inom Arbetsgivarverkets område längre, utan i ett bolag under Almega som har ett annat avtal. Kommer vi inte överens med arbetsgivaren kommer det garanterade löneutfallet för sent. Vi är oroade över att golvet är så lågt – det blir inte lätt att nå högre i förväg. Vi är rädda för att löner och villkor försämras vid en bolagisering. Vid en inrangeringsförhandling kommer det bli skitsvårt att inte bara rädda semesterdagar utan också bevaka att vi får hem hela värdet på avtalet.
Royne Andersson, avdelningsordförande Skogsstyrelsen:
– Jag tycker att ST får ett bra centralt avtal med substans och tydligt innehåll. Framför allt är det bra med en bottenplatta att utgå ifrån. Det ger stöd vid lokala förhandlingar och flyttar inte över allt till individen – där är man inte särskilt stark. Har man individuella överenskommelser blir det svårt att visa vilka förmåner som finns i staten. Det kan försvåra rekryteringen på sikt. Det är bra att det blir tydligt med avstämning vid lönesättande samtal, vi har provat och tycker inte att det har fungerat tidigare.
Ing-Marie Sandin, vice avdelningsordförande Skatteverket:
– Med hänsyn till förutsättningarna, de många förslag till försämringar som Arbetsgivarverket kom med, tycker jag att man gjort ett bra jobb. Det känns som om man har fått kämpa mer för det vi redan har snarare än att få till förbättringar. Inom Skatteverket har vi fått ut mer än oenighetsutrymmet tidigare år, jag tror det blir svårare nu. Att gå till medling var en viktig markering. Vi har inte gett oss och har nu fått 10,2 procent, så jag hoppas och tror att fler – även oorganiserade – förstår hur viktigt det är med facket.
Jan Sterner, vice avdelningsordförande Kammarkollegiet:
– Övervägande positivt. Vissa områden är
lite halkiga, men det får man jobba långsiktigt med. Många områden blir också stärkta,
till exempel att det står klart och tydligt vad som händer
om vi blir oeniga lokalt. Vi har mer eller mindre fått de siffror vi yrkat på, vi har revisions-
tidpunkter och de är säkrade även till nästa avtal. Ingen
blir någonsin helt nöjd, men
jag tror majoriteten kommer känna sig tillfreds. Detta är en grund. Sedan får vi hoppas att vi lyckas få upp siffrorna på
lokal nivå.
Tobias Bjerman, ledamot avdelningsstyrelsen Statens institutionsstyrelse:
– Processen har varit lång och tagit mycket kraft. Utifrån förutsättningarna blev det ändå bra. Men utrymmet, revisionstidpunkterna och inflytandet har varit svåra frågor. Uppförsbacken i avtalet är en trend att vara orolig för. Nu är det viktigt att utvärdera hur medlemsförankrat det är. Man ska inte stirra sig blind på det här avtalet, utan prata om fackligt mervärde och betydelsen av kollektivavtal. Om vi var ännu starkare hade vi kanske nått ännu ett steg längre. Den kampen tror jag är viktigare än själva avtalet.
Carin Söderhäll, sektionsordförande Uppsala universitet:
– Jag är nöjd. Vi har hela tiden varit oroliga för nivåerna, och att vi inte skulle få så många revisionstillfällen. Det är viktigt att vi har 10,2 procent under tre år och att vi har individgarantier, så att alla känner att de får någonting utöver den vanliga uppräkningen – en reallöneökning. Det är högst rimligt att vi har samma nivå som övriga arbetsmarknaden. Vi ska ha bra löner i staten, för det är högutbildat folk som sitter på många poster här. Nu ligger tyngden på oss lokalt att få upp nivåerna, utifrån vad verksamheten tål.
Marita Larsson, ledamot avdelningsstyrelsen Försäkringskassan:
– Man vill inte låta som någon dysterkvist, men det känns inte som något »halleluja moment« direkt. Visst, vi nådde upp till 10,2 procent. Det är jättebra – något annat hade varit oacceptabelt. Men konstruktionen med avstämning först i slutet av avtalsperioden känns mindre bra. Staten pratar om att flera tusen anställda ska bort. De som blir uppsagda får inte ta del av hela avtalet. Fick man önska skulle man ha gått ut starkare med lönepåslagen i början och trappat ner, nu blir det tvärt om.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.