Många anställda får engångsbelopp

AVTALET2007-12-18

ST-avdelningarna på de flesta myndigheter väljer att ta ut engångsbeloppet på 3 600 kronor och senarelägger tidpunkten för lönerevision. Den bedömningen gör Helene Bergstedt, chef för STs förhandlingsenhet.

Det centrala treåriga avtalet med Arbetsgivarverket, som blev klart i slutet av november, skulle lägga tidpunkten för den första lönehöjningen, lönerevisionen, 1 oktober 2007. Men parterna godtog det medlarförslag som innebär att man lokalt kan göra den första lönerevisionen tre månader senare, 1 januari 2008. Som kompensation för uteblivna retroaktiva pengar ska i så fall ett belopp på 3 600 kronor betalas ut för de tre månaderna.

Ingen tvekan på Ams

Det har man till exempel gjort på Ams, där avtalsförhandlingarna i övrigt har lagts på is på grund av den stora omorganisationen vid årsskiftet. Det var ingen tvekan om att välja alternativet med engångsbelopp, säger avdelningsordförande Thomas Fager.

Det tyckte inte heller Saco inom Ams, som inte hade sådant engångsbelopp i sitt centrala avtal, men begärde att få det sedan STs avtal blev klart. Saco-medlemmarna får nu en viss procent av månadslönen, vilket ger 3600–4000 kronor. Thomas Fager är måttligt förtjust.

–Men detta är trots allt ett engångsbelopp som inte påverkar den faktiska lönen, och en liten del av en treårig avtalsrörelse. I sin helhet är vårt avtal bättre, och det ser medlemmarna.

Migrationsverket och Försäkringskassan tar också engångsbeloppet.

–Det är väldigt uppskattat, jag är överröst av mejl från medlemmarna, berättar vice avdelningsordförande Sanna Andersson på Migrationsverket.

Färre revisioner kostar

På Försäkringskassan får även Saco-medlemmar och fackligt oorganiserade beloppet, men på Migrationsverket gäller det hittills endast ett fåtal Seko-medlemmar.

På båda myndigheterna vill arbetsgivaren ha två tillfällen för lönerevision i stället för det centrala avtalets tre. Avdelningarna har svarat att det i så fall har ett pris.

–Och det förstår arbetsgivaren, säger avdelningsordförande Siv Norlin på Försäkringskassan.

Inom polisen och på Statistiska centralbyrån, SCB, har ST sagt nej till engångsbeloppet.
I stället får man retroaktiva löneökningar från 1 oktober 2007. På SCB hade parterna genomfört en första lönerevision innan det centrala avtalet var påskrivet.

SCB ska »jobba smartare«

–I år blir löneökningarna omkring fem procent, och mycket talar för att vi totalt hamnar över det centrala avtalets 10,2 procent, kommenterar generaldirektör Kjell Jansson. Vissa grupper har legat för lågt, och vi behöver skapa bättre förutsättningar att konkurrera om arbetskraften.

Arbetsgivarverket framförde under avtalsrörelsen att lönehöjningar i nivå med övriga arbetsmarknaden skulle innebära risk för uppsägningar, på grund av de ovanligt låga anslagsuppräkningarna 2008. På SCB, där man räknar med högre lönelyft än så, säger generaldirektören att man klarar det ändå.

–Vi får helt enkelt skapa utrymmet och jobba smartare. Vi har startat ett arbete för att krympa »verktygslådan«, vi ska arbeta med färre men mer kvalificerade metoder. Därmed kommer vi inte att behöva ersätta mer än 40–50 procent av dem som slutar de närmaste åren. Men det är en balansgång – vi får inte bli för få, då får vi ett arbetsmiljöproblem.

Rationaliseringar att vänta

Inom polisen och Försäkringskassan säger ledningen att det krävs rationaliseringar för att klara avtalet.

–Det gäller att hitta lösningar som i någon mån kan stärka verksamheten, säger personaldirektör Ivar Ericsson på Rikspolisstyrelsen. Vi har ett stort avtalspaket som innehåller ändrad ob-ersättning och nya regler om arbetstidens förläggning.

Lennart Grönberg i ST-avdelningens styrelse säger att man avstår från engångsbeloppet därför att man hellre lägger summan i nivåhöjande löneökningar.

–Jag förstår om många ST-medlemmar är glada över att få pengar till jul, men man behöver pengar i januari också.


FYRA ST-MEDLEMMAR OM DET NYA AVTALET PÅ MYNDIGHETSOMRÅDET

Hans Fagerlin, Migrationsverket:

–Jättebra att avtalet inte är sifferlöst, följer löneutvecklingen i privat sektor och att fler tidsbegränsat anställda omfattas av trygghetsavtalet. Överlag visar det att det lönar sig att vara med i facket. Men jag är missnöjd med att avtalet är något baktungt.

Inger Hammar, Konsumentverket:

–En klumpsumma till alla oavsett lön är bra. De med lite lägre lön får då lite mer. Men jag är nära pensionen, så avtalet känns inte lika viktigt för mig, jag får ju inte den sista delen. Jag fyller 65 i vår och vet inte hur länge jag stannar.

Urban Holm, Statens institutionsstyrelse:

–Det jag tycker är bäst är att det inte är sifferlöst. Engångsbeloppet på 3 600 kronor är helt okej som kompensation, för mig i alla fall. Jag tror inte jag skulle ha fått så mycket i löneförhöjning.

Monica Agnestål, Kammarkollegiet:

–Jag vet bara att det har gått igenom, inte så mycket mer. Att få största ökningen sist kan vara trist. Engångssumman låter bra, men sedan börjar man fundera på hur mycket det är egentligen. Vi har inte haft några lönesamtal än.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA