Medling sedan facket nobbat lönebud
Förhandlingarna för 100 000 statstjänstemän har strandats. Orsaken är att OFR, där ST ingår, och Arbetsgivarverket är oeniga om lönenivåer och fackets inflytande över lönesättningen.
–Det här känns så onödigt. Det är ett misslyckande att behöva gå till medling, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Arbetsgivarnas lönebud är värt drygt 9 procent under en treårsperiod, enligt OFRs beräkningar. För vissa grupper skulle utrymmet bli 8,4 procent.
Arbetsgivarverket vill att de nya lönerna ska börja gälla från den 1 januari 2008 i stället för från den 1 oktober 2007 då nuvarande treårsavtal gick ut. Det skulle i så fall innebära att det inte blir några löneökningar alls under tre månader.
”Inte lägre än 10,2 procent”
–Självklart kan vi inte acceptera något lönebud som ger mindre än 10,2 procent, det förstår de också på Arbetsgivarverket. Det finns inte någon grupp på hela arbetsmarknaden som fått mindre, säger Annette Carnhede.
Den andra stridsfrågan handlar om det fackliga inflytandet över lönebildningen.
ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, kräver att de lokala parterna ska enas om principerna för lönesättningen innan förhandlingarna drar igång. Kan de inte komma överens ska frågan hänskjutas till de centrala parterna.
Om lönerna avgörs i samtal mellan chef och medarbetare anser OFR att de lokala parterna, innan de nya lönerna fastställs, ska stämma av om de motsvarar de kriterier man enats om.
Men Arbetsgivarverket vill inte ens diskutera inflytandefrågorna, enligt Annette Carnhede.
»Uppbundna förhandlare«
–Jag tror att Arbetsgivarverkets förhandlare är så uppbundna av sin styrelse att de inte vågar stå för något förhandlingsresultat. Det är därför vi tvingats gå till medling, säger hon.
Ett tredje tvisteämne rör arbetstiderna för lärare vid universitet och högskolor, som OFR drivit tillsammans med Saco-s. Den frågan är sannolikt redan löst i och med den uppgörelse som Saco-s och Arbetsgivarverket kommit fram till efter medling (se artikel på sidan 7).
Medlingsförhandlingarna mellan OFR och Arbetsgivarverket leds av Anders Lindström, som tidigare var generaldirektör för Medlingsinstitutet. Han har också varit generaldirektör för Sjöfartsverket och ordförande för fackförbundet Sjöfolksförbundet. Övriga medlare är Jack Elfving, tidigare förste ombudsman på OFR, och Gunilla Boman Pellnäs, före detta förhandlingschef på Arbetsgivarverket.
Saco-s är klara med sitt avtal. Seko har en preliminär överenskommelse med Arbetsgivarverket, men har ännu inget undertecknat avtal.
ofr
o Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, är indelat i sju förbundsområden. Det statliga området omfattar statstjänstemän, poliser och officerare. Där är ST det största medlemsförbundet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.