ST säger ja till medlarnas bud

AVTAL2007-11-23

Nu har STs avtalsråd sagt ja till medlarnas bud om ett nytt avtal för perioden 1 oktober 2007 till 30 september 2010. Avtalet garanterar en löneutveckling på 10,2 procent under perioden.

– Jätteroligt! Vi hade ett tydligt och klart uppdrag från våra medlemmar och medlarbudet uppfyller alla de krav vi ställt, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon är mycket nöjd med att inflytandefrågorna är lösta och att man nu är överens med Arbetsgivarverket om att löneutvecklingen ska följa den övriga arbetsmarknaden.

Allt talar för att även övriga medlemsförbund i Offentliganställdas Förhandlingsråd, där ST ingår som största förbund, och Arbetsgivarverket säger ja till medlarbudet. Det innebär att ett avtal för 100 000 statstjänstemän kan vara klart i kväll.

Parterna var in i det sista oeniga om revisionstillfällen under den treåriga avtalsperioden. Trots att avtalet gäller från 1 oktober 2007 har Arbetsgivarverket krävt att revisionerna ska ligga 1 januari. Nu är man överens om att revisionerna ska ske 1 januari 2008, 1 oktober 2008 och 1 januari 2010.

Dessutom utgår ett engångsbelopp till alla medlemmar på 3 600 kronor för sista kvartalet i år. Det ska betalas ut så snart som möjligt.

Avtalets konstruktion innebär att det finns en möjlighet för de lokala parterna att välja mellan två olika modeller. Den ena innehåller inga siffror för löneökningarnas storlek.

I den andra modellen - som är den vanligaste bland STs avdelningar - finns det liksom i tidigare avtal ett oenighetsutrymme vid varje lönerevision, ett lägsta totalt löneutrymme som faller ut om parterna inte kan komma överens om annat.

  • 1 januari 2008 är utrymmet 2,4 procent, dock lägst 590 kronor per anställd.
  • 1 oktober 2008 är det 2,9 procent, dock lägst 730 kronor per anställd.
  • 1 januari 2010 är det 3,4 procent, dock lägst 850 kronor per anställd.

Vid det tredje revisionstillfället finns också en kontrollstation – det sammanlagda utfallet vid de tre revisionerna ska vara minst 10,2 procent.

I denna modell finns även en individgaranti på lägst 1 050 kronor under avtalsperioden.

Att procentsatserna är lägre i början av avtalsperioden mötte en del kritik på avtalsrådet.

Annette Carnhede säger att det är en anpassning man gått med på och som har att göra med den ekonomiska situationen på myndigheterna. Anslagsuppräkningen till löneökningar är nästa år 0,78 procent, vilket är historiskt lågt.

Medlarna hade i ett tidigt stadium uppmanat parterna att fortsätta förhandla om inflytandefrågorna. Resultatet blev att lokala parter ska kunna vända sig till de centrala parterna om de inte blir överens om hur de ska arbeta med lönebildningen.

När avtalsrådet var avslutat tog förbundsstyrelsen det formella beslutet att säga ja till medlarbudet.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA