Fackliga bakslag i utredning
Facket måste bevisa att utländska företag inte uppfyller minimivillkor för att kunna vidta stridsåtgärder. Det är huvudlinjen i den utredning som i morgon överlämnas till regeringen.
Efter de uppmärksammade domarna i EG-domstolen ibland annat Vaxholms-, Viking- och Rüffertmålen tillsatte regeringen Medlingsinstitutets chef Claes Stråth att utreda vilka anpassningar som måste göras av svensk arbetsrätt. På fredag lämnar Claes Stråth över sina förslag till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m.
Tidningen Kommunalarbetaren skriver att LO och TCO misslyckats med sina ansträngningar att få bort bevisregeln i förslaget. Regeln innebär att de fackliga organisationerna förbjuds att vidta stridsåtgärder för att tvinga fram svenska kollektivavtal om de utländska företagen kan visa att de betalar minimilöner enligt svenska avtal och följer de minimivillkor i anställningen som utstationeringslagen kräver när det gäller arbetstid, semester, arbetsmiljö och icke-diskriminering.
LO och TCO har förgäves hävdat att det blir omöjligt för facken att kontrollera om de utländska företagen verkligen följer minimilöner och minimivillkor. I diskussionerna med Claes Stråth har LO och TCO föreslagit en modell med bekräftelseavtal, där arbetsgivaren bekräftar att man följer minimireglerna i ett avtal med det svenska facket. Det skulle ge det svenska facket möjlighet till insyn.
Några lagstiftade minimilöner föreslås inte av utredningen, enligt Kommunalarbetaren.
Utredaren föreslår att nattarbetsförbudet i arbetstidslagen ska tas bort från utstationeringslagen. Enligt Claes Stråth går nattarbetsförbudet längre än den hårda kärna av minimiregler som EG–rätten föreskriver.
Lex Britannia kommer att finnas kvar bara för företag utanför EU- och EES-området, skriver Kommunalarbetaren. Lex Britannia ger svenska fack rätt att med stridsåtgärder försöka få kollektivavtal med företag som har avtal i något annat land.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.