Facket förlorade i EG-domstolen
Byggnads stridsåtgärder mot det lettiska byggföretaget Laval var omotiverade. Det säger EG-domstolen i sin dom i det så kallade Vaxholmsmålet.
Det lettiska företaget hade vunnit en upphandling av byggnadsarbeten på en skola i Vaxholm. När företaget vägrade att tillämpa Byggnads svenska kollektivavtal och minimilöner för de lettiska arbetarna försatte Byggnads arbetsplatsen i blockad i november 2004. Laval anmälde Byggnads till Arbetsdomstolen, AD.
AD gjorde den preliminära bedömningen att blockaden inte stred mot de arbetsrättsliga reglerna, men bad EG-domstolen om hjälp att bedöma tolkningen av EG-rätten. Under processens gång ledde blockaden till att Laval försattes i konkurs.
Enligt EG-domstolen är det en grundläggande rättighet att vidta fackliga stridsåtgärder. Men stridsåtgärderna måste vara grundade på tvingande hänsyn till allmänintresset.
Domstolen anser att en blockad av byggarbetsplatser kan vara ett sätt att garantera utsända anställda deras arbets- och anställningsvillkor. Men att tvinga ett företag från ett annat EU-land att godta ett svenskt kollektivavtal är inte en fråga som motiverar sådana stridsåtgärder. Tvärtom skulle en sådan rätt allvarligt försvåra den fria rörligheten för tjänster inom EU.
Efter EG-domstolens beslut väntar nu en ny huvudförhandling i AD.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.