Annons:

Forskare varnar för massövervakning

SIGNALSPANING2008-04-22

I juni tar riksdagen ställning till om Försvarets radioanstalt ska få övervaka data- och teletrafik till utlandet. Professor Wilhelm Agrell efterlyser en debatt om medborgarrättsliga aspekter.

Av:  Eva Spira

Hittills har Försvarets radioanstalt, FRA, övervakat trafik via radio och satellit, men inte den som går via kabel, vilket merparten av telekommunikationerna gör i dag.

Enligt lagförslaget, som vilat i riksdagen under ett år, ska teleoperatörerna se till att FRA får tillgång till all data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser.

FRA ska sedan skanna trafiken via sökord i jakt på »yttre hot«.

Svårt skilja ut utländsk trafik

Det handlar inte längre bara om militära hot, utan även om civila hot som terrorism, miljöhot, IT-attacker och försörjningskriser. Uppgifterna lämnas vidare till regeringen eller de myndigheter som beställt spaningen.

Men att skilja inhemsk trafik från den som passerar Sveriges gräns är knappast möjligt. Det konstaterade Post- och telestyrelsen, PTS, redan i ett remissvar 2005: » PTS menar att det i dessa sammanhang inte går att tala om en inhemsk respektive utländsk trafik eftersom näten inte är uppbyggda på ett sådant sätt att en klar skiljelinje går att dra.«

Håkan Jevrell, statssekreterare på försvarsdepartementet, säger att ingen behöver vara orolig för vad som händer med e-post som skickas inom Sverige.

– Om, mot all förmodan, just ditt e-postmeddelande trillar ut ska det omedelbart förstöras.

Håkan Jevrell påpekar också att Försvarets underrättelsenämnd ska kontrollera att allt går rätt till.

Brist på debatt förvånar

Wilhelm Agrell, fredsforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, anser att redan det faktum att informationen samlas in är ett integritetsintrång. Han är förvånad över att det är så lite debatt om förslaget.

– Hittills har det varit en medborgarrättslig princip att inte massövervaka medborgarnas kommunikation. Det här blir en parallell till polisens teleavlyssning, men utan de restriktioner som finns för polisen.

Han tror inte att det går att kontrollera FRAs verksamhet.

– Det handlar om för stora mängder insamlat material och för svåra ämnen för att några riksdagsledamöter och anställda vid Försvarsunderrättelsenämnden ska kunna granska de medborgarrättsliga aspekterna. Och ingen kan överblicka vart förändringarna kan leda till i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA