Annons:

Nytt fackligt bakslag

EU-RÄTTEN2008-04-04

EG-domstolen valde att tolka EU-rätten till arbetsgivarens förmån i det så kallade Rüffertmålet. Reglerna måste ändras, anser TCO-ordföranden Sture Nordh.

Polska arbetare arbetade på entreprenad åt ett tyskt byggföretag. Det tyska företaget hade uppdraget att bygga ett fängelse åt delstaten Niedersachsen. Enligt delstatens lagar måste entreprenörer och underentreprenörer betala lön enligt kollektivavtal.

När det uppdagades att byggföretaget betalade lagstadgad minimlön, cirka hälften av avtalsenlig lön, ålades byggföretaget vid vite att betala kollektivavtalets löner. Företaget gick i konkurs, och konkursförvaltaren Dirk Rüffert bestred vitesföreläggandet i domstol.

Nu har det målet avgjorts av EG-domstolen som förklara att reglen om avtalsenlig lön inte är tillämplig eftersom det aktuella avtalet inte förklarats som allmängiltigt, trots att Tyskland har regler för att ge avtal allmän giltighet. Därmed strider enligt domstolen kravet på högre löner mot den fria rörligheten inom EU.

- Domstolen väljer än en gång att tolka Utstationeringsdirektivet på ett sätt som strider mot vad de europeiska lagstiftarna avsåg då direktivet kom till. Avsikten då var att skydda arbetstagare mot social dumpning, samtidigt som effektiva nationella modeller för att reglera arbetsmarknaden respekterades. Nu ökar det politiska trycket för regeländringar på europeisk nivå, säger Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Domstolens utslag i Rüffertmålet kommer att utvärderas i samband med den utredning om den svenska arbetsrätten efter utslaget i Vaxholmsmålet som inom kort ska tillsättas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA