Försvarar begränsad strejkrätt
Genom begränsad strejkrätt kan utstationeringslagen förenas både med den svenska arbetsmarknadsmodellen och med EG-rätten, skriver utredaren Claes Stråth i en debattartikel.
Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth lämnar i dag över utredningen om den svenska arbetsmarknadslagstiftningens anpassning till EG-rätten. I en debattartikel i Dagens Nyheter, som också undertecknats av utredningens huvudsekreterare Marianne Tejning och sekreterarna Tommy Larsson och Martin Nilsson, påpekar han att förslagen uteslutande rör utländska företag som är verksamma i Sverige.
De förändringar som föreslås gäller i första hand utstationeringslagen som reglerar att gästande företag ska följa värdlandets regler om bland annat arbetstid, semester och minimilön. Men i Sverige finns ingen minimilön i den mening som avses i det EU-direktiv som ligger till grund för lagen.
Enligt debattartikeln är det möjligt att välja att utgå från minimivillkor som finns inom den hårda kärnan i branschavtalen, i stället för en miniminivå som följer av lag. Däremot går det inte att driva igenom villkor på områden som ligger utanför den hårda kärnan, till exempel om kollektivavtalsreglerade försäkringar.
Förslagen innebär att svenska arbetsmarknadsorganisationer får uppgifter som i nästan alla EES-länder ligger hos politiker eller statliga myndigheter, skriver de. Med det följer också ett ansvar att hantera frågor om utstationering på ett sätt som överensstämmer med EG-rätten.
Utredningens förslag
Utredningens huvudförslag är att
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.