Krav på ändring av EG-rätten
Efter EG-domstolens uppmärksammade domar i Vaxholms- och Rüffert-målet växer kraven på att regeringen ska agera för att ändra EUs lagar. Den utredning regeringen har tillsatt räcker inte, anser både oppositionen och de ledande fackliga organisationerna.
I måndagens riksdagsdebatt om fackliga rättigheter i EU, som hölls på miljöpartiets begäran, krävde oppositionen att regeringen måste agera för att ändra utstationeringsdirektivet. Direktivet reglerar rättigheter för löntagare på tillfälligt utlandsjobb inom EU. Bland annat Vaxholmsmålet visade att den fria rörligheten för tjänster har minst lika hög prioritet inom EU som fackliga kollektivavtal.
– Om domstolen gör en felaktig tolkning måste vi se till att direktivet är klart och tydligt, nämligen att det inte får vara någon lönedumpning i EU, sade Ulf Holm, mp.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m ansåg att den svenska modellen inte är hotad efter EG-domstolens utslag, utan fungerar lika bra också i det nya rättsläget.
– Problemet i Lavalmålet var att kollektivavtalet inte var tillräckligt förutsägbart och transparent och att avtalet innehöll villkor som man inte, enligt EG-rätten, har rätt att kräva att Laval skulle tillämpa.
Han menade att förhandling om utstationeringsdirektivet på EU-nivå skulle medföra risker, eftersom EU-länderna har olika uppfattningar i frågan.
Europafackets och oppositionens förslag om att tillföra Lissabonfördraget en skyddsklausul för fackliga rättigheter, en så kallad social klausul, tillbakavisades av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
– Lissabonfördraget har förhandlats färdigt och undertecknats av samtliga stats- och regeringschefer i EU. Flera länder har redan ratificerat förslaget. Riksdagen kommer att rösta om det senare i höst.
I går krävde TCO, LO och socialdemokraterna gemensamt i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen agerar i EU efter domarna.
Det handlar inte bara om den svenska arbetsmarknadsmodellen. På sikt är detta inte bara ett problem för EUs sociala utveckling, utan i allra högsta grad ett hinder även för unionens ekonomiska tillväxt, skriver bland annat TCO-ordförande Sture Nordh.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.