Svensk modell politisk fråga

LO2008-01-18

Det är inte EU och EG-domstolen som bestämmer över svensk arbetsmarknad, skriver LO-ledningen i en debattartikel om domen i Vaxholms-målet.

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Erland Olauson skriver i Dagens Nyheter inför riksdagens debatt om EG-domstolens dom i målet mellan Byggnads och estniska Laval. Enligt LO är det våra egna lagar som behöver skrivas om för att den svenska modellen ska kunna försvaras:

”De som påstått att den svenska modellen raserats har givetvis fel. De som utropade arbetsgivarsidan som vinnare likaså. Det gäller också dem som lägger hela skulden på EU och anser att Sverige bör begära utträde. Det förstärker bara krafter som vill åstadkomma en försvagning av fackföreningsrörelsen.”

Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson konstaterar att utslaget i EG-domstolen var oväntat. Men det viktiga är att domstolen slår fast att fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet som skyddas av EG-rätten.

”Problemet finns i stället i utformningen av våra nationella lagar, den så kallade Utstationeringslagen och Lex Britannia. Avgörandet ligger därmed i händerna på regering och riksdag i Sverige”, skriver de.

Att hitta en lösning för villkoren för dem som arbetar för gästande företag i Sverige är inte bara ett fackligt intresse, det är i högsta grad också ett intresse för de svenska företagen. Om ingenting görs kommer de att utsättas för en konkurrenssituation som inte är likvärdig, anser LO.

”Om inget görs kan effekterna på sikt bli stora för både löntagare och företagare och för vår svenska modell. Motsättningarna kan bli oerhört stora i nästa avtalsrörelse om dessa frågor ska lösas i strid mellan arbetsmarknadens parter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA