Ris och ros åt Lavalutredning

ARBETSRÄTT2008-12-15

LO och TCO är positiva till att den så kallade Lavalutredningen slår fast att den svenska modellen blir kvar. Men de är kritiska till att konflikträtten begränsas.

– Lavalutredningens förslag är bra i den del den väljer kollektivavtalen som metod, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Utredningen utgår från utstationeringsdirektivet, att en utländsk arbetsgivare ska ge anställda som arbetar tillfälligt i Sverige lön, semester och arbetstid som motsvarar svensk lag eller kollektivavtal, om villkoren i hemlandet är sämre än de svenska.

I utredningen föreslås dock att strejkrätten begränsas. Det kommer inte att gå att driva igenom villkor på områden som ligger utanför det som kallas den hårda kärnan, det vill säga minimiregler om lön, semester och arbetstid.

I utredningen föreslås också att facken får i uppgift att kontrollera att utländska arbetsgivare uppfyller minimivillkoren. TCO och LO är kritiska till förslagen.

– Den föreslagna bevisregeln, som skyddar från fackliga åtgärder, slår undan benen för ett effektivt skydd av utstationerade arbetstagare, säger Sture Nordh.

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin menar i ett uttalande på LOs webbplats att förslaget leder till ett kryphål för oseriösa företag som vill dumpa löner genom att visa upp falska avtal.

Utredningens ställningstagande innebär att utländska arbetsgivare inte blir tvungna att teckna kollektivavtal, något som kan bli ett problem eftersom långt ifrån alla kollektivavtal innehåller minimilöner. En konsekvens av utredningens förslag kan därför bli att fackförbund inom fler branscher vill införa minimilöner i kollektivavtalen. Men Ingemar Hamskär, chefsjurist på TCO, tror att många kommer att avvakta.

– Det är mest aktuellt inom byggbranschen, men facken kommer helt klart börja fundera på om man vill driva minimilöner, med allt vad det innebär.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA