Annons:

Laval-förslag till Lagrådet

ARBETSRÄTT2009-10-08

Regeringen har skickat ett förslag till ändrad arbetsmarknadslagstiftning till Lagrådet. Lagrådsremissen är en anpassning till EG-rätten utifrån den så kallade Lavaldomen.

EG-domstolen fastslog år 2007 att Byggnads blockad mot det lettiska företaget Laval i Vaxholm år 2004 stred mot EG-rätten. För att anpassa svensk lagstiftning till EUs regler tillsatte regeringen den särskilde utredaren Claes Stråth. Lagrådsremissen bygger på Lavalutredningens förslag och innebär att fackets möjligheter att vidta stridsåtgärder mot utländska företag begränsas.

Enligt förslaget ska minimilöner regleras i särskilda branschavtal. Utländska företag som är verksamma i Sverige ska kunna få information om vilka villkor som gäller från Arbetsmiljöverket. Facket ska bara kunna agera mot en arbetsgivare om villkoren för den utländska arbetskraften strider mot ”den hårda kärnan” i utstationeringsdirektivet –minimilöner, semestervillkor, arbetsmiljö, diskriminering och arbetstidsregler. Andra frågor som regleras i kollektivavtal, som till exempel olycksfallsförsäkringar, blir utländska företag verksamma i Sverige inte bundna av.

– Jag är glad att vi funnit en lösning som på ett välbalanserat sätt förenar den svenska arbetsmarknadsmodellen med gällande EG-rätt. Det går att behålla den svenska modellen och samtidigt respektera EG-rätten. Vi behöver inte införa system med lagreglerade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal, sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, i samband med att lagrådsremissen presenterades.

Byggnads ordförande Hans Tilly riktar skarp kritik mot förslaget. Han anser att det i praktiken innebär att Sverige inför minimilöner:

”Regeringens Lavalförslag gör det tydligt att vi inte själva i Sverige kan lösa alla de problem som EG-domstolens beslut har vållat. EG-domstolens beslut i Lavalmålet är en allvarlig inskränkning av grundläggande fackliga rättigheter. Detta är ett europeiskt problem som endast kan lösas genom ändringar i EG-rätten”, säger Hans Tilly i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA