TCO kräver fler pappamånader

JÄMSTÄLLDHET2011-11-18

I ett nytt jämställdhetspolitiskt program föreslår TCO att antalet öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen ökar från två till fyra.

TCO har lagt fram ett nytt jämställdhetspolitiskt program. Organisationen vill bland annat att antalet pappamånader, föräldralediga månader som pappan inte kan överlåta, ska öka från två till fyra. Programmet förordar också särskilda ”barndagar” som ska vara möjliga att ta ut som heldagar eller delar av dag tills barnet fyller sju år. Dock högst 90 dagar per förälder och högst en dag i veckan. Barndagarna skulle ersätta de nuvarande garantidagarna.

”Tanken är att detta ska minska den ojämställda fördelningen av deltidsarbetet under småbarnsåren”, säger TCOs jämställdhetsansvariga Ulrika Hagström i ett pressmeddelande.

I programmet anges tre huvudområden för jämställdhetsarbetet:

• löneskillnader mellan könen

• brister i arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken

• Livspusslet, att få balans mellan betalt och obetalt arbete

”Det är vanligt att kvinnor anpassar sina arbetstider efter familjens behov. Vi anser att den viktigaste frågan för ett jämställt arbetsliv är att förmå män att göra detsamma. Idag är det män med små barn som arbetar mest övertid av alla, med eller utan barn”, säger Ulrika Hagström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA