Ställd inför hot om avsked sedan åtta kvinnliga kollegor berättat om muntliga och fysiska sexuella närmanden valde en anställd på Kriminalvården att säga upp sig själv. Därför avskrivs nu hans ärende, och myndighetens personalansvarsnämnd kommer inte att pröva frågan om disciplinpåföljd.
Antalet sjukskrivna på grund av stress har nått en ny rekordnivå, visar statistik från Försäkringskassan. ”Utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet”, framhåller analytikern Ulrik Lidwall.
Arbetsgivarverket riktar kritik mot ett utredningsförslag om hur EUs lönetransparensdirektiv ska implementeras i Sverige. Tillämpningen av direktivet riskerar att leda till en mer sammanpressad lönestruktur och att löneprinciper som parterna kommit överens om kan komma att ifrågasättas av EU-domstolen, skriver arbetsgivarorganisationen i sitt remissvar.
Mäns disponibla inkomster var under 2022 i genomsnitt 23,3 procent högre än kvinnors, visar Medlingsinstitutets statistik. Det innebär att inkomstskillnaden har ökat med 1,2 procentenheter sedan 2020.
Regeringen vill öka Jämställdhetsmyndighetens anslag med 72 miljoner kronor nästa år. Förslaget innebär att regeringen anpassar sin styrning av myndigheten efter kritik från Statskontoret. ”Vi ger pengar direkt till myndigheten i stället för att man har gett myndigheten pengar i små portioner via olika deluppdrag”, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg, L, till Expressen.
Medellönen för alla i Sverige med en anställning var under förra året 39 900 kronor i månaden, enligt Medlingsinstitutets lönestrukturstatistik. I staten var den genomsnittliga lönen högre.
Jämställdhetsmyndigheten blir kvar i sin nuvarande form även under 2025, enligt Sveriges Radios Ekot. I den budget som nu förhandlas fram mellan regeringen och Sverigedemokraterna finns anslaget kvar, erfar Ekot.
Efter pandemin har det blivit fyra gånger så vanligt att människor jobbar mer än hälften av arbetstiden från hemmet, konstaterar Medlingsinstitutet i en analys.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män är i stort sett oförändrad sedan 2019, enligt statistik från Medlingsinstitutet. Förra året ökade skillnaden med 0,1 procentenhet till 10,0 procent.
Jämställdhetsmyndigheten fullgör ”i allt väsentligt” sitt uppdrag, enligt en analys från Statskontoret. Myndigheten är skicklig på tvärsektoriellt samarbete, men enligt Statskontoret kan mer göras inom jämställdhetspoltiken.
Att kvinnor i genomsnitt får lägre pension än män beror delvis på deltidsarbete, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport. Men enligt rapporten är det svårt att avgöra hur stor betydelse just deltidsarbetet har.
Förra året minskade regeringens styrning av myndigheternas jämställdhetsarbete, enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. ”Vi befarar att det i praktiken leder till minskade ambitioner när det gäller jämställdhet”, kommenterar Peter Vikström, analyschef på myndigheten, rapportens slutsatser i ett pressmeddelande.
Bara 2 av 33 lärosäten har nått sina mål när det gäller att rekrytera kvinnliga professorer, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Inte heller när det gäller biträdande lektorer har målen nåtts.