Stärkt skydd för arbetssökande

INTEGRITET2009-05-06

En utredning vill förbjuda arbetsgivare att begära bevis för att arbetssökande inte är sjukliga eller har begått brott. En särskild lag för integritetsskydd i arbetslivet införs, enligt förslaget.

Antalet utdrag ur brottsregistret har ökat från 40 000 år 2003 till 115 000 år 2008. Regeringens särskilda utredare Cathrine Lilja Hansson utgår från att det framför allt beror på att arbetssökande åläggs att visa upp registerutdrag i samband med att man söker arbete. Nu föreslår utredningen att det inte ska vara tillåtet att begära registerutdrag från Försäkringskassan eller polisen om det inte uttryckligen finns ett lagligt stöd för det:

– Då är det ett politiskt fattat beslut att det är viktigt att kontrollera om det finns ett förflutet i brottsregistret. Men har man sonat sitt brott bör man inte sållas bort slentrianmässigt för att man finns i ett register, sade Cathrine Lilja Hansson när förslagen presenterades.

Den nya lag som föreslås har som övergripande princip att ingrepp i den enskildes integritet bara är tillåten om ändamålet är berättigat och åtgärden är godtagbar. Sådana överväganden måste göras exempelvis vid medlyssning av telefonsamtal eller kontroll av en väska vid utpassering från jobbet.

Också personlighetstester hör till de åtgärder som kan ses som integritetskränkande. Sådana tester ska vara sakligt grundade och genomföras på ett professionellt sätt.

De fackliga organisationerna har en viktig uppgift att bevaka medlemmarnas integritet i arbetet, anser Cathrine Lilja Hansson. Utredningen föreslår att arbetsgivaren ska ha förhandlingsskyldighet om integritetskränkande åtgärder. Det ska inte räcka med den enskildes samtycke.

– Kravet på förhandling gäller troligen redan i dag, men för att det inte ska vara någon tvekan behövs en särskild bestämmelse.

Om fack och arbetsgivare har ett kollektivavtal om övervakning och kontroll ska de kunna begära ett yttrande om avtalet från Datainspektionen. Cathrine Lilja Hansson vill uppmuntra till kollektivavtal, och tycker att den nuvarande personuppgiftslagen, pul, ger ett bra skydd åt arbetstagare.

– Problemet är att parterna inte känner till lagen i särskilt stor utsträckning.

Lagförslaget begränsar arbetsgivarens rätt att begära hälsomedicinska undersökningar. Det ska finnas saklig grund för att begära en undersökning, såsom att brister i hälsan hos den anställde kan innebära risk för andra människor. Sådana undersökningar ska genomföras och analyseras av medicinsk personal.

Samma regler ska gälla i privat och offentlig sektor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA