Möjligheten att arbeta på distans har inte påtagligt påverkat myndigheternas effektivitet. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning. Men rapporten lyfter fram flera utmaningar.
Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vänder sig i en gemensam skrivelse till regeringen och argumenterar för att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska få möjlighet att drogtesta anställda på samma sätt som arbetsgivare inom den privata sektorn.
Mer än varannan arbetsgivare fick anmärkningar när Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön i det digitala arbetslivet. ”Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen”, kommenterar projektledaren Malin Cato inspektionen i ett pressmeddelande.
Över 60 procent av STs medlemmar på Statens institutionsstyrelse, SiS, uppger att de utsatts för hot och våld. Arbetsmiljöverket har funnit omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vid inspektioner på tio SiS-hem. ”Det finns en stor kunskapsbrist gällande arbetsmiljö hos cheferna”, säger Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS.
I STs arbetsmiljöundersökning svarar sex av tio ST-medlemmar att de tvingas jobba övertid för att de inte hinner med sina uppgifter under ordinarie arbetstid. Sju av tio svarar att de ofta känner sig stressade av sitt arbete. Många upplever också problem med hot och våld.
Att vistas utomhus delar av arbetstiden ger både välbefinnande och bättre fokus på arbetet, visar forskaren Charlotte Petersson Troije i sin forskning.
Det finns omfattande brister i arbetsmiljöarbetet vad gäller hot och våld på SiS-hemmen, konstaterar Arbetsmiljöverket efter flera inspektioner. Myndigheten överväger nu ett föreläggande mot SiS, Statens institutionsstyrelse.
Utbrottet av skabb på Kumlaanstalten sprider sig. Nu har ett trettiotal fall bekräftats och oron bland personal och intagna är stor. ”Det är inget mysigt, det här”, säger huvudskyddsombudet Mathias Lodén.
Statens institutionsstyrelse, SiS, fortsätter att dammsuga landet efter fler platser för ungdomar. Nu har myndigheten beslutat att Råby ungdomshem ska ta över 14 platser på missbrukarhemmet Lunden. Förändringen ska vara genomförd i maj nästa år.
”Många känner en stor lättnad. Nu kan vi äntligen börja arbeta som vi ska som statlig myndighet”. Så beskriver Ulrika Holmström, styrelseledamot i ST-sektionen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, personalens reaktion på regeringens besked att Anna Kinberg Batra får lämna posten som landshövding i Stockholm.
Efter ett regeringsbeslut vidgas kretsen av personer som kan få tillgång till särskilt tjänstekort utan namn. Från och med november ska även de som arbetar med gränsöverskridande avfallstransporter på länsstyrelserna kunna få sådana tjänstekort.
Den anmälan om brister i den digitala arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen som huvudskyddsombuden har lämnat in får avslag. Arbetsgivaren har vidtagit tillräckliga åtgärder, enligt Arbetsmiljöverket.
Statens institutionsstyrelse, SiS, ställer om verksamheten vid tre ungdomshem för att där enbart ta emot brottsdömda. Det innebär att SiS skapar 50 nya platser för sluten ungdomsvård för att möta de växande behoven.
Flera personer i ledningen för Skänningeanstalten i Östergötland har fått hotfulla brev som innehållit patroner. ”Det är viktigt att vi inte ger vika för den här typen av signaler”, säger regionchefen Elisabeth Anestad till Corren.
Kansliet för hållbart arbetsliv föreslår i sin slutrapport till regeringen att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att sköta ett uppföljningssystem för att följa utvecklingen av arbetsmiljön. Rapporten framhåller också vikten av att fler svenskar arbetar mer.