Tre av tio anställda har övervägt att byta jobb på grund av sin arbetsmiljö, visar en undersökning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, låtit göra.
Trivseln på Länsstyrelsen i Stockholms län har blivit betydligt bättre sedan Anna Kinberg Batra lämnade posten som landshövding. Men den nuvarande ledningsgruppen måste arbeta för att stärka det interna förtroendet, enligt en extern kartläggning av arbetsmiljön som Arbetsvärlden var först med att rapportera om.
Det behövs insatser för att de statliga servicekontoren ska bli säkra och trygga arbetsplatser, skriver internrevisorerna på Statens servicecenter i en rapport. ”Nu är det viktigt att arbetet fortskrider”, säger Lars Lindgren, vice avdelningsordförande för ST.
De som är missnöjda med sin arbetsmiljö på kontoret distansarbetar i högre utsträckning än de som är nöjda, visar ett forskningsprojekt från Arbetshälsoinstitutet i Finland.
Skatteverkets personalansvarsnämnd har beslutat om disciplinpåföljd i form av löneavdrag för en handläggare vid myndigheten. Den anställde har enligt nämnden gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot en kollega.
Från 1 januari gäller ett nytt regelverk för arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. Arbetsmiljöverket har bantat ned antalet regelhäften från 67 till 15 och samtidigt digitaliserat materialet.
Arbetsmiljöverket får regeringens uppdrag att öka kunskapen om rasism i arbetslivet, i syfte att förebygga och motverka rasism i arbetsmiljön. Uppdraget ska utföras i samverkan med arbetsmarknadens parter och med andra myndigheter.
Sju av tio myndigheter uppfattar att deras anställda blivit mer nöjda med sin arbetsgivare sedan distansarbete infördes. Däremot anser många myndigheter att hemarbetet försämrat de sociala relationerna och kunskapsutbytet kollegor emellan, visar Riksrevisionens granskning.
Trafikverket har inte tillräckligt hanterat de risker som finns med tung trafik vid järnvägsövergångar med halvbommar, konstaterar Statens haverikommission efter att ha utrett en dödsolycka som inträffade i januari.
De flesta myndighetsanställda som svarat på Riksrevisionens enkät om hur distansarbetet fungerar anser att de presterar bättre på distans, och att nackdelarna är få. Men uppfattningarna skiljer sig mellan olika arbetsplatser.
Skyddsombud inom Kriminalvården kräver att arbetsgivaren omgående anställer städpersonal på anstalten i Gävle. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har kontor och toalett på ett lärcentrum inte städats på ett och ett halvt år, något som tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera.
Utbildningsinsatser och förbättringar kan aldrig uppväga behovet av ett system som är tillgängligt och användarvänligt från start, skriver Mattias Gustafsson och Christer Hansson, huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen, i en slutreplik i debatten om införandet av lönesystemet Heroma.
Möjligheten att arbeta på distans har inte påtagligt påverkat myndigheternas effektivitet. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning. Men rapporten lyfter fram flera utmaningar.
Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vänder sig i en gemensam skrivelse till regeringen och argumenterar för att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska få möjlighet att drogtesta anställda på samma sätt som arbetsgivare inom den privata sektorn.
Mer än varannan arbetsgivare fick anmärkningar när Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön i det digitala arbetslivet. ”Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen”, kommenterar projektledaren Malin Cato inspektionen i ett pressmeddelande.