ST emot fusion av kulturmyndigheter
ST avråder från förslaget att slå samman museerna Moderna museet och Arkdes med Statens konstråd. De ekonomiska vinsterna är små och osäkra, anser förbundet. Samtidigt finns risker för sämre verksamhet och förlorad specialistkompetens.
Regeringen vill av effektivitetsskäl minska antalet små myndigheter, och en av flera utredningar som tillsatts gäller museer och andra verksamheter på konstområdet. Utredaren Thomas Pålsson har föreslagit att tre verksamheter ska samlas under hatten Moderna.
Däri skulle två museer ingå, Moderna museet och Arkdes, Statens centrum för arkitektur och design, grannar på Skeppsholmen i Stockholm. Men även Statens konstråd, som köper in konstverk till statliga myndigheter och producerar konst i offentliga miljöer, föreslås bli en del av den nya myndigheten Moderna.
Men ST och många andra remissinstanser avstyrker. Enligt ST överbetonar utredningen det snävt ekonomiska perspektivet snarare än det samhällsekonomiskt bästa. En sammanslagning skulle innebära risker för såväl förlorad kompetens som mångfald i konsten.
ST sätter även ett stort frågetecken för förslaget att den nya myndigheten ska ha tre fristående avdelningar utifrån sina tidigare uppdrag. För det första anger myndighetsförordningen att myndigheter själva ska få bestämma sin organisation, och för det andra skulle de tänkta synergieffekterna förtas av tre ”stuprör”.
Även andra remissinstanser är kritiska. Av de direkt berörda säger Moderna museet att de potentiella vinsterna är små och att fördelarna inte överväger riskerna. Arkdes säger nej, och Statens konstråd saknar en risk- och konsekvensanalys och pekar på myndighetens omfattande samverkan med många olika aktörer.
Nationalmuseum avslår förslaget rakt av, liksom Sveriges arkitekter. Myndigheten för kulturanalys ställer sig tveksam, och Sveriges museer skriver att fördelarna med en sammanslagning framstår som otydliga.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.