Arbetsgivare emot förslag om integritet

ARBETSLIV2009-09-15

Arbetsgivarverket säger nej till ett utredningsförslag att begränsa arbetsgivares rätt att begära registerutdrag från polisen och Försäkringskassan.

De fackliga organisationerna har varit i huvudsak positiva till utredaren Cathrine Lilja Hanssons utredning om integritetsskydd i arbetslivet. Men arbetsgivarsidan är mer kritisk. Svenskt Näringsliv vill inte ha någon ny lag över huvud taget, och på den statliga sidan avstyrker Arbetsgivarverket samtliga förslag utom det som gäller medicinska undersökningar.

Utredningen vill bland annat förbjuda arbetsgivare att begära att arbetssökande visar upp utdrag ur polisens misstanke- och brottsregister eller uppgifter från Försäkringskassan. Detta ska endast vara tillåtet om det finns uttryckligt lagligt stöd för det.

Arbetsgivarverket anser att arbetsgivaren bör få avgöra om man behöver registerutdrag vid rekryteringar till känsliga befattningar. I vart fall bör parterna kunna skriva avtal om detta.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, anser däremot att ett förbud är befogat av integritetsskäl – utom när det gäller belastningsregistret. I fråga om det registret bör arbetsgivaren kunna begära utdrag om det ”är nödvändigt med hänsyn till verksamhetens krav”, anser SKL.

Utredningen föreslår också en begränsning av arbetsgivares övervakning och kontroll av personalen. Om övervakningen påtagligt påverkar den personliga integriteten måste den ha ett berättigat ändamål och framstå som ett godtagbart ingrepp i den anställdes integritet.

Detta säger både Arbetsgivarverket och SKL nej till. Förslaget inskränker arbetsgivarens rätt att leda arbetet, anser de. Dessutom är regeln svårtolkad och skulle troligen leda till många tvister i Arbetsdomstolen, befarar arbetsgivarna.

Däremot är de positiva till de föreslagna reglerna kring medicinska undersökningar och drogtester. Förändringen innebär att arbetsgivare i den offentliga sektorn får samma möjligheter som den privata sektorn att begära sådana undersökningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA