ST-medlemmar ska inte stödja strejk

MTR2011-01-26

I morgon torsdag tar syndikalisternas fackförening SAC ut sina medlemmar inom Stockholms tunnelbana i strejk. ST tar inte ställning i konflikten, utan uppmanar sina medlemmar att fortsätta arbeta som vanligt.

Av:  Therese Säfström

I praktiken kan det betyda att en ST-medlem kan beordras att arbeta övertid för att täcka upp för en strejkande SAC-medlem. Enligt avtal är ST-anställda i normalfallet skyldiga att gå med på beordrad övertid. Den som säger nej utan giltigt skäl arbetsvägrar och får då ta personligt ansvar för sitt beslut.

Men enligt Maria Olwaeus, ombudsman på STs förhandlingsenhet, har ST inte möjlighet att förhålla sig till strejken på något annat sätt.

– Vi har inte fått någon formell begäran från SAC till förbundet centralt och då kan vi inte heller ta någon ställning. Dessutom är vi bundna av fredsplikten genom avtal med arbetsgivaren. Det är inte SAC, säger Maria Olwaeus.

ST har runt 170 medlemmar inom MTR, som driver Stockholoms tunnelbana. Största fackförbundet är Seko som organiserar 1 270 MTR-anställda. Seko uppmanar också sina medlemmar att arbeta på som vanligt.

SAC:s strejk kommer att omfatta omkring 50 av deras medlemmar. Strejken motiveras med att arbetsgivaren inte har åtgärdat problemen med underbemanning och resursbrist i tunnelbanan. Bland annat hävdas att schemaläggningen för tunnelbaneförare fungerar så dåligt att de inte på förhand vet när de arbetar, och att spärrvakter inte tillåts ta paus för att gå på toaletten.

Ordföranden för ST inom MTR, Tony Moros, håller med om att det finns problem inom tunnelbanan.

– Det finns saker som skulle kunna bli bättre. Men dem ska vi lösa genom att förhandla med arbetsgivaren. Vi har ständiga diskussioner med MTR, säger Tony Moros.

MTR tog över driften av Stockholms tunnelbana i november 2009 från Veolia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Inlagt av Maria (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 16:04
Vänta här nu... SEKO uppmanar förvisso sina medlemmar att arbeta som vanligt, men ställer sig - som en solidarisk fackförening- neutrala i konflikten. Det innebär att man uppmanar sina medlemmar att INTE ta smittade tåg eller arbeta i spärr där en strejkande annars skulle ha suttit.

Neutralitetsrätten är å andra sidan individuell och kan åberopas av den enskilde om nu deras fack följer så formalistiska principer att det måste till ett beslut på CENTRAL nivå för att en lokal ST klubb ska fatta ett sådant beslut.

Tony Moros förresten, han är väl chef i tuben?
Inlagt av Maria (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 16:04
Vänta här nu... SEKO uppmanar förvisso sina medlemmar att arbeta som vanligt, men ställer sig - som en solidarisk fackförening- neutrala i konflikten. Det innebär att man uppmanar sina medlemmar att INTE ta smittade tåg eller arbeta i spärr där en strejkande annars skulle ha suttit.

Neutralitetsrätten är å andra sidan individuell och kan åberopas av den enskilde om nu deras fack följer så formalistiska principer att det måste till ett beslut på CENTRAL nivå för att en lokal ST klubb ska fatta ett sådant beslut.

Tony Moros förresten, han är väl chef i tuben?
Inlagt av Maria (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 16:13
Apropå det så bör man kanske upplysa om hur arbetsdomstolen resonerat angående neutraliteten. I en dom, AD Dom nr 10/06 står följande i domskälen:

"Av allmänna rättsgrundsatser får anses följa att arbetstagare som står utanför en konflikt kan ha rätt att stå neutrala, dvs. rätt att i vissa fall vägra utföra s.k. konfliktsmittat arbete.
Denna rättighet får dock anses vara individuell och inte en rättighet som kan åberopas av en facklig organisation."

Så - taskigt av ST att inte stödja sina medlemmar om de väljer att utnyttja sin individuella rätt att ställa sig neutrala!
Inlagt av Katja (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 20:30
Att få detta ställningstagande från ST 1 dag (timmar) innan denna strejk ska äga rum har försatt mig personligen i en svår sits. Detta eftersom jag förlitat mig till den information som funnits lokalt på arbetsplatsen och som fått mig att ta ställning som "neutral", -precis som fackförbundet SEKO officiellt har gått ut med gällande förhållningssätt. Både SEKO samt ST har ju skrivit under samma/gällande kollektivavtal och har mao "Fredsplikt", men exakt vad det innebär skiljer sig uppenbarligen mellan facken. I nuläget så står jag mellan valet att bli utfryst på arbetsplatsen eller att riskera repressalier från arbetsgivaren. Vad är rätt eg? SEKO's tolkning eller ST's?
Inlagt av Katja (ej verifierad) ons, 01/26/2011 - 23:07
Jepp, Tony Moros är chef i tuben, helt korrekt. Och tack för ditt svar, det (plus andra källor) gör att jag känner mig lugnare inför morgondagen. Tror visst att ST skulle behöva fler som engagerar sig så att rätt information kommer ut-och i tid.
Inlagt av Mikarl förenin… (ej verifierad) tors, 01/27/2011 - 20:33
Att tänka på är så var det en majoritet som valt Tony på det senaste årsmöte. Är man inte nöjd får man gå på nästa årsmöte för att välja någon annan. Gällande ST's agerande i denna fråga var det inte felaktigt. Frågan måste gå via förbundet eftersom vi har för närvarande fredsplikt och det kan kosta om vi agerar. Micke

Inlagt av Robert tunnelb… (ej verifierad) ons, 02/09/2011 - 10:38
Mikarl, vad skulle det kosta menar du?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA