Ingen övertid på grund av strejk
Resenärerna i Stockholms tunnelbana får räkna med glesare trafik under ett dygn. Det är följden av syndikalisternas, SACs, strejk. Operatören MTR väljer att inte beordra någon att arbeta övertid för att täcka upp för de strejkande.
– Ytterst handlar det om att vi inte vill förvärra konflikten, säger Margareta Stefanutti, kommunikationschef på MTR Stockholm.
Hur menar du då?
– Ja, en rimlig bedömning är väl att de som är medlemmar i ST eller Seko inte vill arbeta där syndikalisterna strejkar.
Att de inte vill agera strejkbrytare?
– Ja, just det.
Margareta Stefanutti ger vid lunchtid en ögonblicksbild av den dygnslånga strejkens följder så här långt:
– Från trafikstarten klockan halv fem i morse är fem tjänster indragna på grön linje och en tjänst på blå. Man kan säga att det resulterar i ett par inställda tåg.
Exakt hur många som Syndikalistiska Driftsektionen, Stockholms Tunnelbana och Spårvägar tagit ut i strejk vill Margareta Stefanutti inte säga. Den totala bilden av strejken har MTR Stockholm inte klar för sig förrän i morgon.
Strejken skulle kunna försätta ST-medlemmar hos MTR Stockholm i ett dilemma. Men eftersom bolaget inte beordrar någon att arbeta övertid är det inget problem, enligt ST-klubbens ordförande Tony Moros.
– Jag har varit tydlig i min information till medlemmarna. Vi måste förhålla oss till arbetsrätten. Klubben kan inte uppmana någon att vägra arbeta. Fyra medlemmar har kontaktat mig. Men de har bara haft allmänt hållna frågor, säger Tony Moros.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.