Annons:

Sjuka kan tvingas säga upp sig

SJUKDOM2008-01-16

Den som inte kan komma tillbaka till arbetet efter sex månaders sjukskrivning kan tvingas säga upp sig, enligt ett förslag från Regeringskansliet. Utredarna räknar med att fler tvingas söka socialbidrag.

Förslaget skisserades redan i budgetpropositionen och är tänkt att träda i kraft i sommar. Det sägs forma en rehabiliteringskedja, men de konkreta förslagen gäller i huvudsak en begränsning av rätten till sjukpenning och förtidspension. Den rehabiliteringsgaranti som regeringen utlovat har ännu inte presenterats.

Förslaget i korthet:

  • Under de första tre månaderna av en sjukskrivning ska Försäkringskassan bedöma om den sjuke kan gå tillbaka till sitt ordinarie arbete eller tillfälligt få andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. Om inte, betalas fortsatt sjukpenning ut.
  • Under de följande tre månaderna prövas om den sjuke kan få ett annat arbete hos sin arbetsgivare. Den anställde får då rätt till tjänstledighet för att pröva ett annat jobb.
  • Efter sex månader bedömer Försäkringskassan om den sjukskrivne kan klara något reguljärt arbete på arbetsmarknaden i hela Sverige. Om så är fallet dras sjukpenningen in och personen hänvisas till a-kassa eller socialbidrag. För att få a-kassa måste personen säga upp sig eller komma överens med arbetsgivaren om tjänstledighet.
  • Det blir betydligt svårare att få sjukersättning (förtidspension). Sjukersättning ska bara beviljas vid kroniska sjukdomar och oåterkalleliga skador som omöjliggör arbete. Ingen hänsyn tas till ålder, bostadsort, utbildning etc.

Även deltidssjuka prövas

Försäkringskassan kan efter de sex månaderna avvakta med att bedöma arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden om det finns en tydlig sjukdomsbild och en säker, positiv prognos för den sjuke.

– Det ska vara en välgrundad uppfattning att personen kan återgå till sitt vanliga arbete, en allmän förhoppning räcker inte, förklarar Leif Westerlind i regeringens arbetsgrupp.

Prövningen ska göras även för deltidssjuka. Sjukpenningen tas bort om man anses klara någon sorts arbete på heltid.

– Då söker väl personen ett annat, kompletterande deltidsarbete eller byter till ett annat heltidsjobb, säger Leif Westerlind.

När det gäller åtstramningen av förtidspensioneringarna bedömer arbetsgruppen att framför allt personer med lättare psykiska störningar och icke-kroniska sjukdomar i rörelseorganen kommer att uteslutas från sjukersättning. En del av dem förväntas bli beroende av socialbidrag.

Arbetsgivare slipper ansvar

Arbetsgruppen anser att den nya modellen inte påverkar anställningstryggheten.

Påståendet väcker starka invändningar från TCO, som menar att konsekvensen blir att anställningstryggheten försämras.

Dessutom påpekar TCO att förslaget saknar krav på arbetsgivare och sjukvård när det gäller insatser för att hjälpa sjuka tillbaka i arbete.

Arbetsgivaren ska fortfarande inte kunna säga upp en person utan att ha fullgjort sitt rehabiliteringsansvar. Men, framhåller ST-ombudsmannen Marguerite Toll, det har i rättsliga efterspel om uppsägningar visat sig mycket svårt att bevisa att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt. Och många arbetsgivare har dåliga kunskaper om vad som behövs.

– En del tycker att om man kommer tillbaka till jobbet och det inte fungerar, så har man prövat rehabilitering.

Kompetens saknas i vården

Även inom vården finns brister, anser Ingrid Wangerud, som arbetar med rehabiliteringsfrågor på Försäkringskassans huvudkontor.

– Det finns en positiv tanke att stimulera tidiga insatser, men det förutsätter att alla aktörer gör det de ska göra. I vården har man till exempel inte haft tillräcklig kompetens i arbetet med utmattningssyndrom. Jag har mött personer som varit sjukskrivna i flera år och inte fått adekvat hjälp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA