Massiv kritik mot regeringsförslag
Regeringsförslagen om rehabiliteringskedja och tidsbegränsad sjukskrivning får hård kritik av remissinstanserna, visar en genomgång som gjorts av tidningen Dagens Socialförsäkring, DS.
Remissinstanserna är överens om att ambitionen att sjukskrivna ska få tidigare och bättre stöd för att kunna återgå i arbete är bra. Men de konkreta förslagen är otydliga och konsekvensanalyser efterlyses. Sammantagna kan de föreslagna reformerna leda till ökat utanförskap.
DS genomgång bygger på 13 av ett 100-tal remissvar, bland annat från samarbetspartners till Försäkringskassan och från arbetsmarknadens parter. Som en röd tråd genom svaren går uppfattningen att förslagen är krångliga och otydliga, skriver tidningen. Analyser av konsekvenser för både enskilda, myndigheter och samhället i stort saknas, liksom resonemang om resursbehov.
Förslaget om en tidsbegränsad sjukpenning och nya regler för bedömning av arbetsförmåga innebär risker för att människor ställs utanför såväl sjukpenning som a-kassa och blir hänvisade till socialbidrag, påpekar flera av remissinstanserna.
Sveriges kommuner och landsting, De handikappades riksförbund, LO, Saco och Länsrätten i Västerbotten anser att tidsgränserna är för snäva eller säger helt enkelt nej till preciserade gränser. Socialstyrelsen anser att gränserna är rimliga i teorin, men knappast i praktiken. Enligt Försäkringskassan är det bra att reglerna ställer krav på aktivitet tidigt i sjukfallen, men befarar att förslagen inte kommer att leda till en mer rättssäker och förutsägbar försäkring.
ST inom Försäkringskassan ser ”med förskräckelse” på vilka krav förslagen ställer på den enskilde. Dagens arbetsmarknad lämnar inte utrymme för annat än högpresterande arbetstagare. ST menar också att Försäkringskassan saknar kompetens att bedöma den försäkrades arbetsförmåga på hela arbetsmarknaden.
Arbetsmiljöverket pekar på arbetsmiljöproblemet att Försäkringskassans personal kommer att få negativ kritik från klienter som nekas ersättning. Det är viktigt att ta hänsyn till det, och planera för åtgärder innan reformen genomförs, anser verket.
Regeringen har tänkt att förslagen ska genomföras 1 juli i år. De flesta remissinstanser tycker att genomförandetiden är orimligt kort, om riksdagen ska fatta beslut i juni. Försäkringskassan har startat ett genomförandeprojekt, Forssa. Normering, anpassning av arbetssätt, samverkansformer med partners, utbildning samt utveckling av IT–system hör till det som behöver hinnas med tills reglerna träder ikraft, konstaterar DS.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Bredare politisk överenskommelse efterlyses med tydlig jämlikhetsprofil.