Skarp ST-kritik mot striktare sjukregler

HÄLSA2008-02-05

Arbetsgivarna kommer att utnyttja de nya sjukskrivningsreglerna till att göra sig av med anställda som inte presterar maximalt, befarar ST.

Enligt ett pm från socialdepartementet ska sjukpenningen dras in efter sex månader, om den sjuke inte kan gå tillbaka till sin arbetsgivare men anses klara ett annat jobb på arbetsmarknaden. Den sjuke kan då tvingas att säga upp sig för att få a-kassa eller socialbidrag.

ST skriver i ett yttrande till TCO att det är orealistiskt att anta att exempelvis en utsliten 60-årig fabriksarbetare ska kunna hitta ett annat lämpligt arbete.

I förslaget finns inte heller någon drivkraft för arbetsgivare att arbeta med rehabilitering. De nya tidsgränserna medför snarare att de snabbare gör sig av med personer som har besvärande krämpor, hävdar ST.

Mekaniskt satta tidsgränser

ST inom Försäkringskassan skriver i en egen inlaga att man anser att förslaget »rubbar hela tryggheten med sjukförsäkringen i grunden«. De mekaniskt satta tidsgränserna tar inte hänsyn till olika sjukdomars förlopp, och pressen på de sjuka som riskerar att förlora sin försörjning kan försämra deras hälsa ytterligare, skriver avdelningen.

– Det kan också bli så att man omedvetet känner sig tvingad att »förstärka« sin sjukdom så att man inte ska förväntas kunna ta ett annat jobb, kommenterar Siv Norlin, avdelningsordförande och första vice ordförande i ST.

En fråga som diskuteras bland handläggare på Försäkringskassan är att även deltidssjuka som successivt är på väg tillbaka till sitt gamla jobb riskerar att förlora sjukpenningen efter sex månader.

–Som handläggare kan man känna att det behövs ytterligare en period med 50 eller 75 procents arbetstid, men nu måste man stoppa sjukpenningen om det finns något annat jobb den sjuka skulle kunna söka.

Vårdköer kan inte påverkas

ST framhåller även att den sjukskrivne inte kan styra över väntetider till sjukvård eller terapi i en rehabiliteringsprocess.

För Arbetsförmedlingen innebär förslaget att man ska hjälpa långtidssjuka att hitta nya jobb. STs avdelning inom Arbetsförmedlingen påpekar att det ska ske parallellt med att förmedlingen omorganiseras och skärs ned med 500 miljoner kronor – en åtminstone inledningsvis omöjlig uppgift, enligt ST.

Siv Norlin
Bild: Sören Fröberg
Siv Norlin

Förslaget i korthet

O Efter tre månaders sjukskrivning bedömer Försäkringskassan om den sjuke kan få andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren.

O Samtidigt, och tre månader framåt, kan den anställde få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete.

O Efter sex månader bedöms om man kan klara något arbete över huvud taget. I så fall stoppas sjukpenningen.

O Förtidspension (sjukersättning) beviljas bara vid kroniska sjukdomar och oåterkalleliga skador som omöjliggör arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA