Regeringen backar inte om sjukpeng
Trots stark kritik från fack, arbetsgivare och myndigheter som Försäkringskassan lägger regeringen fram sitt förslag om begränsningar i rätten till sjukpenning.
Enligt förslaget ska Försäkringskassan efter ett halvårs sjukskrivning bedöma om den sjuke kan klara något jobb över huvud taget på hela den svenska arbetsmarknaden. Om så är fallet dras sjukpenningen in. Den prövningen kan skjutas upp i undantagsfall, om det finns en välgrundad bedömning att den sjuke med stor sannolikhet kan gå tillbaka till sitt ordinarie arbete efter rehabilitering.
I propositionen sätts också en bortre gräns för sjukpenning. Efter ett års sjukskrivning krävs synnerliga skäl för att man ska få ytterligare utbetalningar. Det kan gälla vissa allvarliga sjukdomstillstånd och personer som väntar på en transplantation.
I andra fall kan så kallad förlängd sjukpenning med 75 procents ersättningsnivå betalas ut under högst 550 dagar.
”Med regeringens förslag straffas individen för systemets brister”, skriver fackförbundet SKTFs ordförande Eva Nordmark på Svenska Dagbladets debattsida i dag. Hon kräver en bred, parlamentarisk utredning om en rehabiliteringsförsäkring och kvalitetssäkrad företagshälsovård.
Enligt en opinionsundersökning som SKTF och fackförbundet Unionen låtit göra instämmer en stor majoritet i kritiken mot regeringens förslag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.