Annons:

Ny lag ska bryta sekretesshinder

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS2025-04-28

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att det ska bli enklare för myndigheter att dela information. Samtidigt föreslår utredningen om ökat informationsutbyte i ett slutbetänkande att ännu fler hinder för att utbyta information minskas.

I lagrådsremissen föreslår regeringen att utredningens tidigare förslag om en helt ny sekretessbrytande bestämmelse för att förbättra möjligheten för samtliga myndigheter att sinsemellan dela sekretessbelagda uppgifter om enskilda genomförs.

”Dagens sekretessregler ger inte myndigheterna tillräckliga förutsättningar att dela information. Många upplever att reglerna är svåra att förstå och använda. De förslag vi nu lägger fram ger tydligt lagstöd för att dela information och att samverka med andra. Det är ett viktigt systemskifte för att förebygga brott och motverka fusk och felaktiga utbetalningar”, betonar justitieminister Gunnar Strömmer, M, i ett pressmeddelande.

Utredningen har haft i uppdrag att föreslå förbättrade möjligheter att dela information om enskilda inom och mellan myndigheter. Syftet har varit att information ska kunna delas i den utsträckning som det behövs för att myndigheterna ska kunna förebygga, utreda och bekämpa olika former av fusk, regelöverträdelser och brottslighet. I utredningens tidigare delbetänkande föreslogs därför en generell sekretessbrytande bestämmelse. Det är förslagen i delbetänkandet som nu har tagits vidare i en lagrådsremiss.

I utredningens slutbetänkande lämnas nu dessutom kompletterande förslag som ska ta bort hinder som gör det svårt för myndigheter att dela information med varandra.

”Det är avgörande att myndigheter och kommuner kan dela information med varandra, inte minst för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. För att rivna sekretesshinder ska få fullt genomslag måste vi även undanröja andra hinder för ett praktiskt och effektivt utbyte. Nu har jag tagit emot en gedigen analys av problemet och konkreta förslag för att lösa det”, förklarar justitieminister Gunnar Strömmer i pressmeddelandet.

Den nya lagstiftningen föreslås gälla från 1 december i år.

I utredningens slutbetänkande föreslås att dagens skyldighet att på begäran lämna uppgifter som inte omfattas av sekretess till andra myndigheter, kompletteras med en möjlighet att lämna sådana uppgifter på eget initiativ. Förslaget ska enligt pressmeddelandet undanröja de tvivel som funnits kring om sådant informationsutbyte är förenligt med EUs dataskyddsförordning.

Dessutom föreslår utredningen ändringar i dataskyddsregleringen som förtydligar att personuppgifter får behandlas för utlämnande i enlighet med lag eller förordning, och att alla myndigheter ska ha möjlighet att lämna ut uppgifter elektroniskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA