Per Lindskogs tjat hjälpte honom komma tillbaka

SJUKDOM2008-01-16

I juni 2003 föll rangerledaren Per Lindskog handlöst tre meter ned från ett lok och spräckte en ryggkota. Han var sjukskriven i tre år.

Regeringens förslag om förändrad sjukpenning bygger på en tydlig rehabiliteringskedja. Någon sådan process var det inte fråga om i Per Lindskogs fall.

– Riktigt ont hade jag bara i ett par månader, men ingen undersökte om skadan hade läkt, berättar han.

Ett år efter olyckan gick Per Lindskog tillbaka till sin arbetsplats Green Cargo på halvtid. Han undantogs från alla fysiskt rörliga arbetsuppgifter.

– Jag satt bara, och sedan gick jag hem och lade mig. Alla sa att jag skulle ta det väldigt lugnt, men det var ju inte alls bra.

Tillståndet förvärrades, och hösten 2005 började en ny lång sjukperiod. Under sin sjukskrivning träffade Per Lindskog minst sju läkare och flera olika handläggare på Försäkringskassan. Men ingenting hände.

– Det talades om ryggskola, men det blev inget med det. Läkaren sjukskrev mig tre månader i taget per telefon. Ingen tyckte heller att det gick någon nöd på mig, det sa de till och med på Försäkringskassan.

Den senaste läkaren, på företagshälsovården, beslutade till slut om magnetröntgen. Den visade att ryggen läkt fel, men att skadan inte kunde förvärras.

– Då vågade jag börja röra mig på ett annat sätt.

Det Per Lindskog anser har hjälpt honom att komma igen i arbetslivet är dels detta tydliga medicinska besked, dels ett halvårs praktik som han tjatade sig till strax därefter på trä- och verktygsavdelningen på ett byggvaruhus.

– Det var som sjukgymnastik för mig. Jag gick mycket, böjde mig, och kände att jag blev rörligare och rörligare.

Sedan november arbetar Per åter på heltid som rangerledare.

–Det fungerar jättebra. Men om jag inte hade legat på själv hade jag nog inte varit här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA