Annons:

Riksrevisionen granskar Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2025-04-28

Riksrevisionen har beslutat att granska Migrationsverkets hantering av arbetstillstånd. Enligt myndigheten har det framkommit uppgifter om fusk och missbruk av systemet med arbetskraftsinvandring.

Riksrevisionens beslut att granska effektiviteten i Migrationsverkets kontroll av arbetstillstånd ska enligt ett pressmeddelande ses mot bakgrund av att riksdagen skärpt kraven för att få arbetstillstånd i Sverige.

”Riksdagen vill främja en högkvalificerad arbetskraftsinvandring och motverka fusk och missbruk av arbetstillstånd. Då behöver kontrollen vara effektiv”, understryker riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i pressmeddelandet.

Den som vill arbeta i Sverige måste söka arbetstillstånd hos Migrationsverket. Myndigheten är skyldig att kontrollera att villkoren är uppfyllda. Under åren 2022–2024 beviljade enligt pressmeddelandet Migrationsverket drygt 120 000 ansökningar om arbetstillstånd

Riksrevisionen konstaterar att flera statliga utredningar visat att det förekommer fusk och missbruk av systemet med arbetskraftsinvandring. Det har till exempel handlat om skenanställningar, skuggkontrakt, handel med anställningsavtal och arbetskraftsexploatering.

Tidigare granskningar har enligt Riksrevisionen visat på svårigheter med att upptäcka fusk och missbruk. Riksrevisionen har också konstaterat att Migrationsverkets arbete med efterkontroller har varit eftersatt på grund av resursbrist. Dessutom har Migrationsverket lyft risken med långa handläggningstider när fler moment tillförs i handläggningen.

Granskningen ska svara på om Migrationsverkets kontroller av arbetstillstånd är effektiva för att upptäcka och motverka fel och missbruk. Resultatet av granskningen ska preliminärt redovisas i februari 2026.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA