Oro för säkerhet vid vapenamnesti

POLISEN2013-02-22

Om en vecka inleds den nationella vapenamnestin. Då kommer mängder av vapen att lämnas in till Polisen. På flera polisstationer kan inlämningen ske i den vanliga receptionen och ST-avdelningen oroar sig nu för medarbetarnas säkerhet.

Under den tre månader långa amnestin kan den som har ett skjutvapen utan tillstånd lämna in det hos Polisen utan att riskera något straff. Det går också bra att lämna in olika typer av ammunition. Den som lämnar in ett vapen behöver inte berätta vad det kommer ifrån eller vem man själv är. Polisen ska inte ställa några frågor.

– Under den här perioden kan det komma in många personer som inte har någon vapenvana, säger Lena Bogren Ovaska, lokal ST-ordförande vid polisen i Gävleborg.

Syftet med vapenamnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället. Det är tredje gången som Polisen utfärdar en sådan här vapenamnesti. Vid de två tidigare amnestierna, 1993 och 2007, lämnades nästan 30 000 vapen och 29 ton ammunition in på landets polisstationer.

Lena Bogren Ovaska är orolig för säkerheten för både medarbetare och besökare. Flera personer är nyanställda och har inte hunnit få tillräcklig utbildning om vapen och ammunition.

– På våra stationer kan vapeninlämningen komma att ske i den vanliga receptionen. Dessutom sammanfaller amnestin med högsäsongen för passbeställningar. Det gör att det är extra många besökare och arbetsbelastningen är extra hög.

Lena Bogren Ovaska hoppas fortfarande att arbetsgivaren ska hinna vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder innan amnestin drar igång om en vecka.

– Nu har vi i alla fall fått igång en ett bra samtal med arbetsgivaren om de här frågorna. Det är för sent att till exempel börja bygga om för att öka säkerheten. Samtidigt är det inte bara arbetsgivaren som bär ansvaret för att det har blivit så sent, för hela beslutet om den här amnestin kom i slutet av januari. Med tanke på säkerheten är det väldigt sent, säger hon.

Vapenamnestin pågår mellan 1 mars och 31 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA