"Pipan var riktad mot mitt bröst"

POLISEN2013-03-19

Vapenamnestin inleddes 1 mars. Facket befarade säkerhetsproblem. Nu börjar tillbudsrapporterna att strömma in. I Alingsås fick en anställd en pistol riktad mot sig.

Polisen tar emot i genomsnitt 140 vapen om dagen som en följd av vapenamnestin, enligt Rikspolisstyrelsen. ST inom Polisen befarade att amnestin skulle orsaka problem. Nu börjar det komma in tillbudsrapporter om riskabla eller obehagliga incidenter.

I Alingsås överlämnade en person en pistol. ”Pipan var riktad mot mitt bröst och inlämnarens fingrar var på avtryckaren. Vapnet var tomt, men det visste jag inte förens efter att jag riktat bort det och Inre Befäl besiktigat vapnet” skriver anmälaren. Överlämningen av vapnet skedde i polisstationens reception.

Polisen i Västra Fyrbodal fick ta emot en kasse med ammunition och sprängkapslar. Personalen i receptionen ställde in kassen på golvet på arbetsplatsen, intill ett matbord.

I polishuset i Trollhättan inträffade en incident då en person viftade med en äldre handgranat. Anmälaren skriver ”det såg ut som han viftade den upp i min kollegas ansikte. Kändes obehagligt”.

Polisen i Trollhättan, som gissar att handgranaten är från första eller andra världskriget, kontaktade bombgruppen i Göteborg.

I tillbudsrapporterna kommer det fram flera idéer om hur amnestin skulle ha kunnat göras säkrare.

Någon föreslår särskilda rum för vapeninlämningen, skiljda från receptionerna där allmänheten vistas. En annan tycker att informationen till allmänheten borde vara bättre. Ytterligare en anmälare tycker att allmänheten borde uppmanas att lämna vapnen i bilen. Då skulle polisen kunna besiktiga utanför polisstationen. En annan idé är att Polisen avdelade särskilt utbildad personal för att enbart jobba med de inlämnade vapnen.

Amnestin pågår till 31 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA