Kräver bättre riskbedömning
Polisen får in militära vapen och ammunition, föremål som inte omfattas av vapenamnestin. Till nästa amnesti behöver Polisen riskbedöma satsningen bättre, anser Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har granskat Polisens vapenamnesti som pågår maj ut. Det har visat sig att allmänheten förutom handeldvapen även lämnar in militära vapen och ammunition, trots att de föremålen inte omfattas av amnestin.
Det har fått till följd flera rapporterade tillbud där personal hos Polisen lämnats handfallna med exempelvis artilleripjäser och luftvärnsgranater.
Att allmänheten inte känner till eller tar hänsyn till amnestins gränser kan vara svårt att påverka, konstaterar arbetsmiljöinspektör Patrick Söderquist. Däremot borde Polisen i förväg ha riskbedömt amnestin bättre, tycker han.
– Förmodligen beror det på tidsbrist. Jag har inte funnit några direkt graverande brister i hanteringen, men det finns en oro hos skyddsombuden, säger han.
Till nästa amnesti bör därför Polisen beakta lokalernas utformning, rutinerna för transport av inlämnade vapen samt samarbetet med bombskyddsexpertis och Försvarsmakten. Dessutom måste Polisen försäkra sig om att all berörd personal får rätt kunskaper, skriver Patrick Söderquist i ett tillsynsmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.