Skyddsstopp hänger över amnestin
Vapenamnestin är bara dagar bort. Ändå är det fortfarande oklart om alla berörda civilanställda vid polismyndigheterna fått tillräcklig utbildning. ST varnar för att skyddsombudsstopp kan bli aktuella.
På fredag, 1 mars, börjar den allmänna vapenamnestin. Vem som helst kan lämna vapen till Polisen. Det var planerat att all personal som kan komma i kontakt med vapen skulle få rätt utbildning.
– Alla har nog utbildats. Men utbildningarna varierar i sitt innehåll ute på de olika polismyndigheterna och de är inte alltid kvalitetssäkrade, säger Bo Gustavsson, STs arbetsmiljöansvarige inom Polisen.
Han är inte övertygad om att alla är bekväma och känner att de har rätt utbildning.
Vid senaste nationella skyddskommittén, Sesam, påpekade ST att skyddsombuden kan komma att agera under vapenamnestin.
– Eftersom utbildningsbehovet inte är tillgodosett kan det bli så att vi genomför vissa skyddsstopp, så det är arbetsgivaren medveten om genom Rikspolisstyrelsens personaldirektör Elisabeth Bjar, säger Bo Gustavsson.
Tidigare vapenamnestier 1993 och 2007 var inte helt utan incidenter.
– Bland annat vet jag att någon överlämnade en platskasse med känsliga sprängämnen, pentylstubin och tändhattar, som hamnade under ett skrivbord, säger Bo Gustavsson.
Publikt har försökt men inte lyckats nå Elisbeth Bjar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.