Annons:

Oro inför ny lag om signalspaning

FRA2009-05-12

FRA-lagen är återigen aktuell. Diskussioner förs inom Centerpartiet och i Folkpartiets riksdagsgrupp. Nu gäller det hur lagförslaget om signalspaning i kabel ska se ut.

Av:  Eva Spira

Bakgrunden är den kompromiss som regeringen slöt med kritikerna i sina egna led när FRA-lagen antogs för snart ett år sedan.

Camilla Lindberg, FP, är tveksam till det nya lagförslaget:

– Vi fick igenom att det bara ska vara Regeringskansliet och Försvarsmakten som ska kunna begära signalspaning. Men nu pågår en utredning om Säpos möjlighet att signalspana. Jag är orolig för att listan på myndigheter som får begära signalspaning ökar i framtiden.

FRA-lagen diskuterades också vid Centerpartiets stämma i helgen. En grupp ville att lagen skulle rivas upp och göras om, men fick inte stämmans gehör.

Lagrådet godtar lagförslaget, men för i sitt yttrande ett resonemang om huruvida den domstol som ska ge tillstånd till spaningen, Försvarsunderrättelsedomstolen, verkligen är en domstol.

Domsluten blir inte möjliga att överklaga och enskilda personer får inte rätt att föra talan. Därför väcks frågan om domstolen i stället bör kallas för nämnd, skriver lagrådet.

Men då namnfrågan enligt lagrådet har begränsad betydelse godtas ändå beteckningen domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Moxy (ej verifierad) ons, 05/13/2009 - 12:33
Varför sa Camilla Lindberg ja till kompromissförslaget september 2008? Hela motståndet i folkpartiet dog i samma ögonblick.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA