Oro inför ny lag om signalspaning
FRA-lagen är återigen aktuell. Diskussioner förs inom Centerpartiet och i Folkpartiets riksdagsgrupp. Nu gäller det hur lagförslaget om signalspaning i kabel ska se ut.
Bakgrunden är den kompromiss som regeringen slöt med kritikerna i sina egna led när FRA-lagen antogs för snart ett år sedan.
Camilla Lindberg, FP, är tveksam till det nya lagförslaget:
– Vi fick igenom att det bara ska vara Regeringskansliet och Försvarsmakten som ska kunna begära signalspaning. Men nu pågår en utredning om Säpos möjlighet att signalspana. Jag är orolig för att listan på myndigheter som får begära signalspaning ökar i framtiden.
FRA-lagen diskuterades också vid Centerpartiets stämma i helgen. En grupp ville att lagen skulle rivas upp och göras om, men fick inte stämmans gehör.
Lagrådet godtar lagförslaget, men för i sitt yttrande ett resonemang om huruvida den domstol som ska ge tillstånd till spaningen, Försvarsunderrättelsedomstolen, verkligen är en domstol.
Domsluten blir inte möjliga att överklaga och enskilda personer får inte rätt att föra talan. Därför väcks frågan om domstolen i stället bör kallas för nämnd, skriver lagrådet.
Men då namnfrågan enligt lagrådet har begränsad betydelse godtas ändå beteckningen domstol.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.