Annons:

FRA-lagen måste ändras radikalt

EUROPADOMSTOLEN2008-08-26

Den nya lagen om signalspaning strider på minst nio punkter mot de krav Europadomstolen ställer. Det skriver två jurister från Centrum för rättvisa i en debattartikel.

Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer vid Centrum för rättvisa hänvisar till en nyligen avkunnad dom vid Europadomstolen som rörde en brittisk signalspaningslag. Den brittiska lagen är mycket lik den svenska, hävdar de. Europadomstolen fällde den brittiska lagen med hänvisning till Europakonventionens skydd för den personliga integriteten och rätten för enskilda att få statliga övertramp rättsligt prövade.

I debattartikeln i Svenska Dagbladet räknar de två juristerna upp nio punkter för hur den svenska lagen måste förändras om den ska kunna godkännas av domstolen. Bland annat måste syftet med lagen vara klart, det ska finnas en balans mellan mål och medel och det ska vara tydligt vilka som typiskt sett kan utsättas för spaning.

Det måste också finnas en möjlighet att få spaningsfall rättsligt prövade. Enligt den svenska FRA-lagen har den som utsatts för spaning inte ens rätt att få information om det i efterhand, och det blir därför omöjligt att kräva upprättelse och skadestånd.

”Europakonventionen är ett minimiskydd för enskildas fri- och rättigheter, inte ett mål som länder kan anpassa sig till efter lust och förmåga. Den enda rimliga hållningen borde vara att Sverige inte bör balansera på gränsen till vad som kan tänkas strida mot grundläggande mänskliga rättigheter”, skriver Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer.

Europadomstolen

Den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter dömer i mål som rör rättighetskatalogen i den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. I Sverige är konventionen lag, och Europadomstolen har högsta tolkningsrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA