FRA-lagen justeras när den trätt i kraft
Centerpartiet vill göra inhemsk datatrafik oåtkomlig för signalspaning. Folkpartister vill begränsa FRAs uppdrag. Oppositionen vill riva upp lagen. Men först
i vår, när lagen är i kraft, röstar riksdagen om tillägg
och förändringar.
Sällan har någon politisk fråga haft en sådan sprängkraft och skapat sådan debatt som FRA-lagen gjort sedan den antogs 18 juni.
Bloggare, forskare och politiker i alla läger ifrågasätter Försvarets Radioanstalts, FRA, rätt att tappa information från tele- och datatrafik som passerar landsgränserna. Kritik kommer också från nordiska grannländer som inte vill riskera att få sin privata kommunikation registrerad av FRA.
För att få igenom lagförslaget, lovade försvarsminister Sten Tolgfors i sista minuten en tillläggsproposition för att stärka integriteten. Flera kontrollstationer ska inrättas. Men bland regeringspartierna finns förslag som är mer långtgående än så.
Vill undanta inhemsk trafik
Centerns riksdagsgrupp föreslår att inhemsk datatrafik inte ska göras tillgänglig för FRA.
Telia Soneras koncernsäkerhetschef Håkan Kvarnström förklarade vid en hearing att det var teoretiskt möjligt – men dyrt – att filtrera bort datatrafik som går från en punkt till en annan i Sverige. En del trafik skulle ändå slinka igenom.
Folkpartisten Camilla Lindberg, som var den enda borgerliga politiker som röstade mot lagen, är inte helt förtjust i centerförslaget.
– Det känns konstigt att skilja mellan svenskar och övriga världsmedborgare. Frågan är också om man kan göra så utan att bryta mot Europakonventionen.
Camilla Lindberg tycker att FRA bara ska få spana på sådant som rör rikets säkerhet.
Även inom folkpartiet förs en diskussion om hur lagen kan förbättras, men hittills har man inte enats om något gemensamt förslag.
»Lättare börja om från början«
Camilla Lindberg kan inte svara på om det är möjligt att komplettera FRA-lagen så att hon och andra kritiker kan ställa sig bakom den.
– Jag tror att det är lättare att riva upp lagen och börja om från början än att lappa och laga i den redan antagna lagen, säger hon.
Varken inom den moderata eller den kristdemokratiska partigruppen pågår något arbete för att ändra lagen.
Oppositionspartierna vill att lagen rivs upp och att det i stället tillsätts en parlamentarisk kommitté som gör om den från grunden.
Centerpartiets Fredrick Federley, som under stor vånda röstade för lagen, menar att problemet med FRA-lagen är att den är så otydligt skriven.
– Det här är första gången riksdagen näpsat regeringen och gett den uppdraget att göra om och göra bättre. Det har aldrig hänt förut, säger han.
Men när riksdagen ska ta ställning till tilläggspropositionen, och andra förslag, har lagen redan trätt i kraft och teleoperatörerna sannolikt redan gjort de tekniska förberedelserna för att överföra trafik till FRA.
Förslag före jul
- FRA-lagen träder i kraft 1 januari 2009, men först i oktober 2009 får FRA tillgång till kabelburen information. Regeringens tilläggsproposition kommer kort före juluppehållet och behandlas av vårriksdagen. Avsikten är att riksdagsbehandlingen ska bli klar före 1 oktober 2009, enligt försvarsdepartementets pressekreterare Mikael Östlund.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.