STs vice ordförande kritiserar ny lag

AVLYSSNING2008-06-24

Riksdagen har antagit FRA-lagen. Inför hotet att borgerliga ledamöter skulle fälla förslaget förklarade försvarsministern sig i sista stund villig att komplettera lagtexten.

Av:  Eva Spira

Lagen ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att skanna all kabelbunden trafik som passerar landets gränser för att söka efter yttre hot.

Lagförslaget har väckt en kritikstorm av sällan skådat slag. Oppositionspartierna var emot och det fordrades bara fyra borgerliga röster för att lagen skulle stoppas.

En som övervägde att rösta nej var centerpartiets Fredrik Federley. Efter ett känslosamt anförande ställde han en fråga till försvarsminister Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors föreslog i sitt svar att en domstolsliknande nämnd ska pröva vilken information FRA får eftersöka, att Datainspektionen ska följa FRAs verksamhet och att en parlamentarisk kommitté ska utvärdera verksamheten ur integritetssynpunkt.

Kritik från ST

Efter en förnyad, men kort, behandling i försvarsutskottet antogs lagen med röstsiffrorna 143 mot 138. Kompletteringarna ska ingå i en proposition som regeringen lägger i höst. Där ska det också preciseras för vilka ändamål signalspaning blir tillåten. STs vice ordförande Britta Lejon är kritisk till det utökade mandat som ges till FRA.

– Kompletteringarna innebär att efterkontrollen blir bättre. Det tycker jag är bra. Men grundproblemet kvarstår.

Hon ifrågasätter att avlyssning ska kunna genomföras utan att det finns välgrundade misstankar om brott och anser att FRAs uppdrag att spana efter yttre hot är alldeles för vidsträckt.

– Det finns inte tillräckliga rättssäkerhetsgarantier och lägger ett tungt ansvar på myndigheten FRA och de tjänstemän som jobbar där.

Hon är också kritisk till att det inte finns något i lagen som förhindrar att inhemsk trafik övervakas, även om det inte är avsikten med lagstiftningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA