Annons:

I uppropet #allmän handling samlas berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp begångna på arbetsplatser inom kommuner, landsting och stat in.
Bild: Getty Images
I uppropet #allmän handling samlas berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp begångna på arbetsplatser inom kommuner, landsting och stat in.

Nytt #metoo för offentliganställda startat

#METOO2017-12-01

Ett nytt upprop mot sextrakasserier och andra kränkningar har startats för offentliganställda: #allmänhandling. Så här långt har drygt 1700 personer blivit medlemmar i Facebookgruppen. ”Vi jobbar för allmänhetens bästa och vill också säga vårt”, säger Nancy Schuch, en av initiativtagarna.

#allmänhandling samlar just nu in berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp begångna på arbetsplatser inom kommuner, landsting och stat. Nancy Schuch hade startat en egen grupp med annat namn när hon fick höra att andra tagit liknande initiativ. De bestämde sig för att gå ihop.

– Vi känner inte varandra och bor på olika håll i landet, men vi är väldigt fokuserade på att göra detta tillsammans, säger Nancy Schuch.

För egen del har hon arbetat på två statliga myndigheter men är nu kommunanställd i Göteborgs stad.

– Jag har sett både det ena och det andra, och det har inte varit några större skillnader mellan statliga och kommunala arbetsplatser. Jag upplever också att det finns en tystnadskultur och att gamla hierarkier sitter i väggarna.

Nancy Schuch berättar att hon själv utsatts för ett sexuellt övergrepp på fritiden och att det fick negativa följder för henne på jobbet. Bland annat blev hon uppsagd från en provanställning då hon var sjukskriven på grund av övergreppet. Hon fick dock stöd från sitt fackliga ombud.

– Jag fick jättemycket stöd av facket, jag hade inte klarat det annars.

När hon anmälde övergreppet till polisen blev hon kränkt på nytt, anser hon.

– Den tredje frågan polisen ställde var vilka kläder jag hade på mig.

Insamlingen av berättelser till #allmänhandling är tänkt att pågå i högst två veckor. Sedan ska valda delar publiceras.

– Det jag har sett hittills är av samma otäcka kaliber som i andra upprop. Alltifrån ”lilla gumman” och en klapp på rumpan till så grova saker att man inte ens vill föreställa sig dem.

Nancy Schuch och de andra initiativtagarna arbetar också med att skapa en hemsida som ska leva kvar efter att insamlingen är klar.

– Vi har pratat om att gå vidare, säger hon. Vi vet att detta kommer att leda till förändring, och vi ska göra vad vi kan för att bidra till det. Vi har till exempel kontakt med flera fackförbund.

Artikeln uppdaterad 11 december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA