Annons:

Så blir regler om arbetsmiljö praktisk handling

ARBETSMILJÖ2025-04-22

Det behövs ett tryck, utifrån och inifrån, för att regler kring arbetsmiljön ska tillämpas i praktiken. Det visar en kunskapssammanställning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Lagar och regler kan vara effektiva verktyg för att förbättra miljön på våra arbetsplatser, men tillämpningen är ofta fragmentarisk och otillräcklig. Det framkommer i en kunskapssammanställning från Mynak, skriven av tre forskare vid Linköpings universitet: professor Christian Ståhl, docent Daniel Lindqvist och docent Cathrine Reineholm. De har inkluderat 56 europeiska studier i sin rapport.

Studierna visar att regler kan fungera som ett externt tryck på organisationer att arbeta för en god arbetsmiljö. Det kan även inspektioner göra, om de innehåller både kontroll och rådgivning.

Det behövs också ett internt tryck, och där är utbildade och medvetna chefer viktiga. Chefer med kunskap anser att insatser för arbetsmiljön kan vara bra för produktion och effektivitet. Vidare behövs välfungerande rapporteringssystem för risker, och medarbetarna behöver ha både kunskaper om arbetsmiljörisker och en rimlig arbetsbörda.

Även sammanhanget har betydelse för hur regelverk efterlevs. Arbetsmiljöpraktiken är bättre utvecklad i nordeuropeiska länder än i sydeuropeiska. En annan faktor är produktionskraven och ekonomiska resurser för arbetsmiljöarbete.

Tydliga roller och ett tydligt ansvar är också väsentligt för att upprätthålla ett internt tryck på arbetsmiljöområdet. I rapporten konstateras att skyddsombudens roll ofta är otydlig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA