Myndighetschefer markerar mot övergrepp

#METOO2017-11-23

Kränkningar på arbetsplatsen som utgör brott ska lagfaras och andra sexuella övergrepp och trakasserier ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Det skriver sju myndighetschefer i ett uttalande.

På onsdagskvällen samlades cheferna för sju myndigheter inom rättsväsendet för att samtala om diskussionen om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier som följt efter #metoo-kampanjen. De sju beslutade att göra ett gemensamt uttalande:

”Som myndighetschefer har vi ett otvetydigt ansvar för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier. De kränkningar som utgör brott ska lagföras. De handlingar som inte är det, ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Vi ska också bidra till en arbetsplatskultur i våra verksamheter där sådana beteenden inte accepteras och normaliseras.”

Bakom uttalandet står Dan Eliasson, rikspolischef, Fredrik Holmberg, vikarierande generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket, Anders Perklev, riksåklagare, Anders Thornberg, säkerhetspolischef, Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, och Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

”Det är tydligt att mer behöver göras och vi kommer nu att aktivt verka för att insatser mot kränkande behandling stärks. Såväl chefer som medarbetare måste reagera och tydligt markera att vi inte accepterar att någon utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier”, avslutar de sju cheferna sitt uttalande.

I dag, torsdag, har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér, båda S, kallat upp generaldirektörerna för Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Brå till regeringskansliet för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö med anledning av #metoo och juristuppropet #medvilkenrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA