Offentliganställda jobbar vidare med #metoo
Gruppen bakom offentliga sektorns upprop #allmänhandling kommer att fortsätta ta emot berättelser och underskrifter. Det säger en av initiativtagarna, Anna Toss, som var med när uppropet med drygt 1 200 namnunderskrifter överlämnades till civilministern.
Uppropen i anslutning till #metoo om kränkningar och trakasserier inom staten har kommit från flera håll, bland annat Kriminalvården, Polisen och universiteten.
Nyligen presenterades också uppropet #allmänhandling, som är undertecknat av dem som jobbar inom kommunal, regional och statlig sektor. Initiativtagarna fick till ett möte med civilminister Ardalan Shekarabi, S.
– Det kändes som om han tyckte att det var värdefullt. Han sa att det behövs göras betydligt mer och att det är viktigt att staten föregår med gott exempel, säger Anna Toss, som är en av initiativtagarna.
Anna Toss arbetar som utvecklare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och säger att även om uppropet nu är inlämnat kommer gruppen att fortsätta arbetet med att ta emot berättelser och underskrifter.
På Facebook har gruppen nästan 5 000 medlemmar och strax över 1 200 har i nuläget skrivit under uppropet, vilket ä relativt få i förhållande till hur många som jobbar inom staten.
– Många har nog missat uppropet. Det är en sluten Facebookgrupp, och att det är fler personer i gruppen än som har skrivit på beror på att folk lägger till sina kollegor, som kanske inte alltid går in och läser, säger Anna Toss.
Som frilansjournalist är Anna Toss också med i journalisternas upprop #deadline, och hon har märkt skillnad mellan de båda grupperna.
– Det är enormt olika tonfall och också en olika grad av öppenhet i de båda grupperna, man är väldigt mycket mer försiktig i myndighetsgruppen. Det skulle kunna tyda på att det finns en viss tystnadskultur, säger hon.
Anna Toss påpekar också att fler statligt anställda som drabbats av trakasserier och kränkningar finns representerade inom de andra uppropen.
Andra statliga #metooupprop
Förutom #allmänhandling, som är ett upprop för dem som jobbar inom statlig, kommunal och regional sektor finns bland annat också Polisens #nödvärn, Kriminalvårdens #virivermurarna och #akademiuppropet, för anställda inom universitet och högskolor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.