Annons:

Myndigheterna rår inte på våldet

ARBETSMILJÖ2014-02-14

Det kan vara farligt att arbeta med myndighetsutövning. Och det är långtifrån alla arbetsplatser som förebygger risken för hot och våld. Arbetsmiljöverket har gjort 1 500 inspektioner och fann brister på två av tre arbetsplatser.

Myndighetsutövning kan vara farligt. 2009 till och med 2013 rapporterades 556 arbetsolyckor med sjukfrånvaro samt arbetssjukdomar in till Arbetsmiljöverket, skador som alla hade det gemensamt att de var orsakade av våld eller hot.

Under tre år har Arbetsmiljöverket granskat risken för hot och våld på myndigheterna. Två tredjedelar av arbetsplatserna höll inte måttet. De var för dåliga på att förebygga hot och våld. Ofta lyckades de inte heller tillräckligt väl i uppföljningen av incidenter.

– Förebyggandet kan handla om att ha rutiner för hur man ska agera när det inträffar en incident, rutiner för när man inte ska jobba ensam och hur man ska förhålla sig till vissa situationer. Man kan även öva upp de anställda i bemötandeteknik, säger Berndt Jonsson, Arbetsmiljöverkets projektledare.

Myndigheterna måste också bli bättre på att utforma sina lokaler så att allmänheten inte kommer in så lätt och personalen har reträttvägar.

Bristerna i uppföljning som Arbetsmiljöverket upptäckte handlar ofta om att myndigheterna inte bearbetar det som händer.

– Man måste ha rutiner för att ge lämpligt stöd åt den som drabbats. Man måste också diskutera det som hänt och lära av incidenterna, säger Berndt Jonsson.

Även Arbetsmiljöverkets inspektörer drabbas ibland av hot eller våld, enligt Berndt Jonsson.

– Men de fattar sällan beslut som gäller individer, utan snarare företag.

Mera utsatta är de tjänstemän som fattar beslut som påverkar individens försörjningsförmåga, exempelvis på Försäkringskassan.

Arbetsmiljöverkets inspektörer har mött flera anställda som vittnar om att de helst inte anmäler incidenter. De tror att de måste ”tåla” mer i tjänstemannarollen. Det är en oacceptabel utveckling, menar Berndt Jonsson.

– Tjänstemän ska tvärtom vara särskilt skyddade, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Johan (ej verifierad) sön, 09/21/2014 - 21:44
Fel! Tjänstemän ska ha samma skydd som alla andra. Varken mer eller mindre. Helst mindre.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA