Annons:

Arbetsförmedlare utsatt för dödshot

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-02-10

Under ett år utsattes Dan Ribbenborg, arbetsförmedlare i Hässleholm, för upprepade dödshot av en person som stängts av. Hans kollega Jörgen Mathisson blev fysiskt attackerad av samme man genom en hård knuff bakifrån. I går hölls rättegången i tingsrätten.

Av:  ANNE JALAKAS

– Jag hoppas det är över nu men vågar inte slappna av än, sade Dan Ribbenborg efter rättegången.

Pia Carlson, chef för arbetsförmedlingen, var besviken. Hon hade trott att åklagaren skulle yrka på fängelse i stället för skyddstillsyn.

– Hot mot tjänsteman är en mycket allvarlig sak. Det här sänder fel signal till vår personal och övriga medborgare, säger hon.

För Dan Ribbenborg har det senaste året inneburit en räcka av hot. Han har fått veta att han är en rasistisk fascist som ska dödas, alternativt få knäskålarna sönderskjutna.

Den åtalade, som var inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin, blev avstängd av a-kassan efter att ha misskött sig. Efter beskedet, i december 2009, var det lugnt i flera månader. Mannen fick en ny handläggare och en chans att komma tillbaka i programmet och därmed få tillbaks sin ersättning. Men han började missbruka igen, misskötte också nästa praktikplats och fick besked om att det inte skulle bli någon återinskrivning. Det var då hoten började.

4 maj 2010 stormade mannen in på kundmottagningen. När han inte fick träffa Dan Ribbenborg skrek han att han skulle skjuta knäskålarna av honom. Påföljande dag var mannen kallad till ett möte med sin nye handläggare Jörgen Mathisson och en socialkonsulenten som vittnade om att mannen var berusad. Enligt vittnesmålet var mannen till en början ångerfull, men slog plötsligt om i humöret, blev svart i ögonen och började åter hota att döda Dan Ribbenborg.

Under rättegången, dit flera av Ribbenborgs kollegor kallats för att vittna, förklarade mannen att han inte mindes någonting av det som lades honom till last.

– När jag dricker säger jag en massa dumma saker som jag inte menar, sade han.

På arbetsförmedlingen ledde hoten till att man installerade larm i kundmottagningen och under en tid också hyrde in en vakt. Dan Ribbenborg fortsatte arbeta men beslöt, i samråd med sin chef, att i så hög grad som möjligt arbeta på andra kontor i regionen.

– Jag är skyddsombud och vill föregå med gott exempel. Men det är klart jag påverkades och var orolig, också för min familj. Den här mannen är ju tidigare dömd för mordbrand. Då var det kommunens arbetsmarknadsenhet som stängde av honom av samma skäl, att han misskötte sig. Han satte eld på huset när personalen var på plats.

Den åtalade förklarade att han inte vill annat än att leva ett nyktert Svensson-liv och att han nu går i konflikthanteringsterapi i kommunens regi. Åklagarens yrkande att döma till skyddstillsyn med nykterhetsvårdspåföljd – vilket tacksamt anammades av försvaret – möttes ändå med förvåning.

–Det är tydligt att mannen behöver det. Men det känns ändå underligt att åklagaren inte yrkade på fängelse med vård, säger Pia Carlson som också tycker det är underligt att attacken mot Jörgen Mathisson helt föll bort under slutpläderingen.

Dan Ribbenborg hoppas att mannen får bukt med sitt missbruk.

– Han är en bra person när han inte dricker. Men tills jag sett det hända kommer jag att fortsätta se mig över axeln, säger han och noterar att någon ursäkt inte framfördes under rättegången.

Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse på Arbetsförmedlingen, har sett hur hoten mot personalen ökat de senaste 1,5 åren.

Myndighetens centrala statistik visar att hoten ökat från 392 år 2009 till 764 år 2010. Våldet ligger nästan konstant, tio fall 2009 och åtta fall förra året.

Fredrik Andersson ser ett samband mellan ökningen och förmedlingens utökade uppdrag.

– Många av dem som blivit utförsäkrade är utsatta människor, ibland psykiskt labila. Det händer att någon blir hoftull även om det är ovanligt att det går till rättegång. Vi slår larm till arbetsgivaren och politikerna och vill ha en haverikommission som utreder varje våldssituation. Det har vi ännu inte fått gehör för.

Per Ola Klingberg, säkerhetssamordnare i region Syd, känner inte igen sig i den verklighetsbeskrivningen.

– Vi ser inget statistiskt samband mellan hot och de nya uppdragen, säger han. Tidigare har vi inte varit så bra på att rapportera hot. Det är vi i dag, däremot vet vi inte riktigt hur stort mörkertalet är eller hur det såg ut före 2008 då vi satte igång incidensrapporteringen.

Efter att ST Press träffat Dan Ribbenborg meddelas domen: den åtalade döms för ofredande och hot mot tjänsteman i tre fall. Straffet blir skyddstillsyn och en föreskrift om nykterhetsvårdande behandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA