Annons:

»Jag ska inte behöva acceptera en massa skit på jobbet«, säger behandlingsassistent Johan Evertsson (till höger). Han och kollegan Jari Holm blev attackerade av en berusad klient som beväpnat sig med en spruta.
Bild: Christer Pöhner
»Jag ska inte behöva acceptera en massa skit på jobbet«, säger behandlingsassistent Johan Evertsson (till höger). Han och kollegan Jari Holm blev attackerade av en berusad klient som beväpnat sig med en spruta.

Klient jagade dem med spruta

SIS2013-11-27

Behandlingsassistenterna på SiS behandlingshem Runnagården blev jagade av en klient med en spruta i högsta hugg. Men åklagaren lade ned förundersökningen. Typiskt, tycker Jari Holm.

– Man är ett brottsoffer, men får ingen upprättelse.

På något sätt hade den berusade klienten lyckats smuggla in en sylvass spruta på LVM-hemmet Runnagården i Örebro, ett behandlingshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, och tar emot vuxna missbrukare.

Behandlingsassistent Johan Evertsson hann tänka »den där vill jag inte bli stucken av«.

– Sedan vände jag mig om och sprang, berättar han.

Kollegerna slog larm. Kvinnan jagade Johan Evertsson, en arbetskamrat och deras chef. Till slut stod hon på innergården. Personal strömmade till från olika avdelningar. En av dem var behandlingsassistent Jari Holm.

– Jag tog upp en stol på vägen när jag hörde att klienten hade en spruta, säger han.

Jari Holm såg hur kvinnan drog upp vatten i sprutan från en pöl.

– Hon sprutade mot mig. Jag skyddade mig bakom stolen. När hon märkte att det inte hade någon verkan skrek hon »jag ska sticka dig« och flög på mig.

Jari Holm säger att han lyckades tvinga ned kvinnan på marken.

– Det var ett väldigt adrenalinpåslag. Jag minns att jag tänkte att nålen kunde fara i väg när hon sprutade på mig.

Incidenten inträffade förra hösten. Jari Holm fick därefter testa sig för hepatit C som klienten bar på, men har inte blivit smittad.

Både han och Johan Evertsson polisanmälde händelsen. Polis och åklagare började arbeta med brottsmisstanken försök till grov misshandel. Men i september i år kom beskedet att förundersökningen är nedlagd.

– Tydligen hade klienten hävdat att hon inte mindes något eftersom hon hade varit berusad efter att ha druckit hårspray, säger Johan Evertsson.

– Då kan polisen inte bevisa att hon hade uppsåt, säger Jari Holm.

Båda behandlingsassistenterna är upprörda över beslutet.

– Jag ska inte behöva acceptera en massa skit på jobbet. Och vad ger det för signaler till klienterna? De kan tro att Runnagården är ett slags fristad, säger Johan Evertsson.

– Man är ett brottsoffer, men får ingen upprättelse, säger Jari Holm.

Han kontaktade den utredande polisen, som aktualiserade ärendet igen, men samtidigt kom med brasklappen att det ytterst är åklagaren som bestämmer.

Båda behandlingsassistenterna har varit utsatta för våld förut utan att få upprättelse genom rättsväsendet.

Problemet är utbrett och får negativa effekter, säger Jimmy Haller, som är huvudskyddsombud på SiS.

– Om personalen inte landar tryggt hos de rättsvårdande myndigheterna blir den rädd och vågar inte agera. Då riskerar vi att få en miljö där klienterna styr, säger Jimmy Haller.

Han räknar med att SiS hittills i år haft omkring 800 incidenter med hot eller våld.

– Kanske ett trettiotal är polisanmälda, säger Jimmy Haller.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av eline (ej verifierad) sön, 04/08/2018 - 18:38
Hmm... avskaffa "tvångsvård"?
Inte direkt så att någon är där för att de vill?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA