Annons:

Många utsatta för hot och våld

ARBETSMILJÖ2014-03-13

Var fjärde tjänsteman inom Åklagarväsendet, Kronofogden, Polisen och Sveriges domstolar har utsatts för våld, hot eller trakasserier de senaste två åren. Det visar en enkät som Jusek genomfört.

De anställda inom Åklagarväsendet och Kronofogden är mest utsatta, enligt Juseks undersökning. Hos Kronofogden har nästan sex av tio utsatts för någon form av våld, hot eller trakasserier under perioden. Bland åklagarna är det var tredje som utsatts.

”Bristande säkerhet inom rättsväsendet är ett hot mot rättssamhället. Därför ska nolltolerans gälla för hot, våld och trakasserier”, skriver Juseks Erika Lejnefors i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen känner en av fem sig otrygga i sitt arbete. Bland Kronofogdens personal har utvecklingen gått bakåt och andelen otrygga ökat, sedan motsvarande undersökning för två år sedan. Inom åklagarväsendet har otryggheten minskat från 42 procent till 26 procent. För övriga yrkeskategorier har ingen större förändring skett i förhållande till undersökningen år 2011.

”Målet måste vara att ingen ska behöva känna oro eller otrygghet på jobbet. Arbetsmiljön måste tas på stort allvar och den är en viktig faktor för att rättskarriärerna även fortsättningsvis ska vara attraktiva”, skriver Erika Lejnefors.

Endast vart tredje hot och cirka 40 procent av våldet polisanmäls.

Juseks undersökning bygger på en enkät med samtliga medlemmar inom Åklagarväsendet, Kronofogden, Polisen och Sveriges domstolar. Fyra av tio medlemmar har svarat på frågorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA