STs förhandlingsdelegation rekommenderar ja till avtalet

AVTAL2007-11-23

STs ordförande Annette Carnhede är nöjd med det avtalsförslag som nu förhandlats fram för 100 000 statligt anställda. STs förhandlingsdelegation rekommenderar förbundets avtalsråd, som sammanträder i dag, att rösta ja till avtalet.

I slutet av oktober strandade förhandlingarna om avtalet för statligt anställda mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår. Parterna hade svårt att komma överens om löneutrymmet och hur det fackliga inflytandet på lönebildningen skulle gå till.

Medlare kallades in och under torsdagseftermiddagen fick parterna ett slutbud. STs ordförande Annette Carnhede är mycket nöjd.

– Nu har vi fått ett avtal som våra medlemmar uppmanat oss att förhandla fram.

Från klockan 10 i dag sammanträder STs avtalsråd. STs förhandlingsdelegation rekommenderar rådet att acceptera avtalsförslaget.

– Efter gårdagen är det med varmt hjärta som vi rekommenderar avtalsrådet att säga ja, säger Annette Carnhede.

Efter att ST tagit ställning till avtalet träffas förbunden inom OFR under eftermiddagen. Allt pekar också på att Arbetsgivarverket kommer att säga ja till avtalet.

Stridsfrågan om vid vilka tidpunkter revisionstillfällen ska ske är nu löst på ett sätt som är kostnadsneutralt, enligt Annette Carnhede.

Om man inte på lokal nivå väljer en så kallad sifferlös modell utan garanterade potter, så får alla medlemmar ett engångsbelopp om
3 600 kronor för perioden 1 oktober till 1 januari. Vid årsskiftet inträffar det första av tre revisionstillfällen under den treåriga avtalsperioden.

Vid avtalsperiodens slut görs en kontroll av att det totala utfallet under perioden blivit minst 10,2 procent, likvärdigt med vad de flesta andra grupper på arbetsmarknaden garanterats i sina avtal. I avtalet finns också en individgaranti som innebär att alla medlemmar är försäkrade att få en löneökning på 1 050 kronor under avtalsperioden.

De största höjningarna kan väntas under slutet av avtalsperioden.

– Det är ett baktungt avtal. Det är den bit som vi har tagit hänsyn till, med tanke på myndigheternas förutsättningar, säger Annette Carnhede.

Parterna kom i går kväll också överens om en gemensam syn på löneutvecklingen och tidpunkterna för revision under de år som följer efter 2010. Annette Carnhede är mycket nöjd med att man nått den samsynen.

– Den strid vi tog nu har vi nytta av också under den kommande avtalsperioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA