Civilanställda nära fler befogenheter

POLISEN2014-05-05

Civilanställda inom Polisen och Ekobrottsmyndigheten föreslås få utökade befogenheter. Det framgår av en lagrådsremiss som regeringen lämnat till lagrådet i dag.

− Om det går igenom är det väldigt stort för vår personalkategori, de civilanställda inom Polisen. Den här frågan har vi jobbat med i femton års tid, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet.

Det är trots hårt motstånd från Polisförbundet som regeringen föreslår att civilanställda ska få utökade befogenheter. De ska få hålla flera typer av förhör, fatta fler beslut och inneha fler tjänster inom polisen.

Nu ska lagrådsremissen granskas av lagrådet innan regeringen lämnar en proposition till riksdagen för beslut. Tanken är att förändringarna ska träda i kraft samtidigt som den nya Polismyndigheten inrättas i januari 2015.

ST anser att utökade befogenheter för civilanställda kommer att öka effektiviteten inom Polisen och att resurserna kommer att kunna användas på ett bättre sätt.

− I dag stoppas exempelvis civila utredare av olika formella krav, som att de inte får delge vissa beslut, säger Karin Svenning.

Dessutom, säger hon, finns det exempel på åklagare som är civilanställda inom Polisen som inte får leda en förundersökning, fast de enligt lag kan göra det om de är anställda på Åklagarmyndigheten.

Regeringen föreslår också att bilinspektörer ska ges ytterligare befogenheter. De ska få besluta om vissa avgifter, få meddela förbud mot fortsatt färd i vissa fall, få befogenhet att ta hand om ett fordons registreringsskyltar och få undersöka och kontrollera alkolås.

Samtidigt med lagrådets behandling pågår också förberedelserna och partsdiskussionerna inför nya Polismyndigheten.

−Vissa befogenheter regleras ju i lag, andra får Polisen själva bestämma över. Så nu diskuterar vi även den nya delegationsordningen som ska gälla, säger Karin Svenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA