Många frågor på förhandlingsbordet
Trygghetsavtalets framtid och arbetsgivarnas önskan att omförhandla tjänstepensionerna dominerade när ST samlades till avtalsråd på myndighetsområdet.
På tisdagen samlades företrädare för ST inom myndighetsområdet i Stockholm för avtalsrörelsens andra avtalsråd. Man diskuterade de fortsatta förhandlingarna med Arbetsgivarverket.
STs förhandlingschef, Åsa Erba-Stenhammar, förklarade för de församlade att förhandlingarna är i full gång, men att man inte nått särskilt långt.
– Alla frågor är nu berörda, men de ligger och flyter, sade hon.
Med det menade hon att ingenting ännu är färdigförhandlat ännu och att det är ovanligt många frågor som man ska förhandla om.Förutom de vanliga löne- och villkorsfrågorna är också pensionsavtalet PA03 och trygghetsavtalet uppe på förhandlingsbordet.
Nuvarande avtal går ut 30 september och innan ett nytt avtal kan bli klart måste de fackliga organisationerna ha tagit ställning till hur de ska arbeta vidare med pensionsavtalet och trygghetsavtalet.
– Men i dag är vi inte ens säkra på om eller hur vi kommer att förhandla om de två avtalen, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Arbetsgivarverket vill att pensionsavtalet ses över så att arbetsgivarnas utgifter blir mer förutsägbara.
Dessutom har arbetsgivaren sagt upp trygghetsavtalet som är till för arbetstagare som blir av med jobbet. Från arbetsgivarsidan vill man att avtalet i ny tappning främst ska gälla den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Färre visstidsanställda ska omfattas, menar Arbetsgivarverket. ST vill i stället utvidga rätten för visstidsanställda att ta del av trygghetsavtalets förmåner. Om parterna inte når en förhandlingslösning löper avtalet ut i juni nästa år.
STs ordförande Britta Lejon påminde om att trygghetsavtalet tjänat statens arbetsgivare och anställda väl.
– Tänk bara på Försvarsmaktens väldiga omställning, sade Britta Lejon.
Avtalsrådet kom både med argument för varför ST vill ha kvar trygghetsavtalet samt med rent förhandlingstekniska råd. Bland annat föreslogs att ST kan svara med att säga upp andra avtal.
En om möjligt ännu mer komplicerad fråga är pensionsavtalet. Arbetsgivarverket har yrkat att parterna ska enas om att omförhandla avtalet till 2015. Här fick avtalsrådet en allmän genomgång av förutsättningarna. Man ifrågasatte om Arbetsgivarverkets föreslagna tidplan för förhandlingar alls är realistisk.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.